Samlarprylar

LEGO – Creator (Expert): Palace Cinema

Jag har alltid gillat LEGO och nyligen började jag samla på LEGO Creator Expert. Detta är en serie byggnader som ser lite europeiska ut samt New York-aktiga. Poängen med byggnaderna är att man ska kunna koppla ihop dem och bygga en kedja av byggnader. Detta ska leda till att man till slut får en liten stadskärna. Dessutom kan man plocka isär varje våning för sig i dessa byggnader och titta inuti dem då insidan också är interaktiv.

För mig är LEGO verkligen avkopplande. Det stimulerar hjärnan till att aktivt tänka för att byggnaden ska vara rätt samtidigt som det får mig att koppla av då jag kopplar LEGO till kreativt lekande. LEGOs expertset är oftast från 16 år och uppåt då de är avancerade konstruktioner som har flera tusen bitar. Därav tar det väldigt lång tid att bygga ihop en byggnad om man har ett hektiskt liv som jag har. Men samtidigt är det som en slags behandling för att motverka stress för mig så jag älskar det. Idag tänkte jag skriva om den första byggnaden jag köpte som heter Palace Cinema. Det är en biograf som även fungerar som en hörnbyggnad. Därav kan man koppla ihop den med något annat på västra och norra sidan av byggnaden.

Biografen innehåller 2194 bitar (samt några reservdelar) så det är en ganska stor konstruktion. Därav kommer setet i en väldigt stor kartong.

På bottenvåningen finns det en gata som liknar något taget ur Hollywood. Det finns stjärnprydda stenar och även dekorativa lyktor på vägarna.

I hörnet finns ingången till biografen. Dörren öppnas utåt och det finns ett dörrstopp innanför som förhindrar dörren för att svänga inåt. Setet kommer med en fotograf också som jag har valt att placera utanför biografen.

Fotografen fotograferar en inkommande kändis som betalar sin förare. De åker i en väldigt lyxig bil.

Insidan av bilen är väldigt detaljerad. Det finns en fin ratt och säten inuti. Bilen går såklart att köra också då däcken rullar.

Väggen bakom fotografen har tre stycken filmposters vilket är typiskt för en biograf. De var lite svåra att få på då de är klistermärken, men vi lyckades.

På den andra väggen finns en biljettförsäljning. Här kan gubbarna köpa sina biobiljetter via en kassa.

När man separerar byggnaden i tre våningar ser bottenvåningen lite annorlunda ut.

Golvet på bottenvåningen är rött. På insidan kan man se att det finns en mängd olika detaljer.

Här är en närmare titt på biljettförsäljningen inifrån.

Det finns nog ingen biograf som inte säljer tilltugg. LEGOs biograf är inget undantag! Här finns kakor, popcorn och drycker (Cola och Fanta).

Det finns en trappa på insidan som leder till andra våningen. Trappans konstruktion är verkligen genialisk och jag hoppas alla får chansen att bygga en LEGO-trappa någon gång. Det är så tillfredsställande.

Den andra våningen är själva biosalongen. Golvet där är ljust, nästan beige.

Längst bak i salongen sitter en anställd som ser till så att filmen fungerar. Bredvid honom står filmrullen fastspänd på en projektor. Man kan veva på hjulen om man vill.

Framför honom finns sex stycken väldigt typiska röda biostolar. Dessa är dock lite lyxiga då de ser ut att vara bekväma fåtöljer. Gästerna är väldigt välklädda och biografen är ganska antik så jag antar att det är en lyxig salong. Bio var en lyxhobby förr trots allt.

Filmduken visar en svartvit film som också var ett jobbigt klistermärke. Filmen verkar vara någon slags musikalrulle.

Även på denna våningen finns det en trappa, men denna leder upp till taket.

Utsidan av den andra våningen har lite annorlunda fönster till skillnad från bottenvåningen som mest har funktionella väggar. Fönstren är detaljerade och är gjorda i akrylplast. Jag hoppas dock att riktiga biografer inte hade fönster som släppte in ljus förr i tiden…

Biografens upplysta skylt pryder hörnet på andra våningen. Det är fantastiskt hur LEGO klossar bildar dessa bokstäver. För er som inte ser det så står det “Palace” på.

Tredje våningen är inte direkt en våning utan det är taket. När man separerar det så ser det inte så värst intressant ut. Det finns en dörr där som fungerar som en nödutgång antar jag.

Om ni undrar hur svårt det är att lossa på våningarna så kan jag säga att det inte är svårt alls. Varje våning fäster med hjälp av tre bitar så de sitter ganska löst. Det är bara att rycka lite lätt i hörnen så lossnar hela våningen. Detta gäller alla byggnaderna i denna serien.

Detsamma gäller vid koppling av byggnader. Det är två klossar som kopplas ihop, hona mot hane. Hanarna sticker ut på ena väggen medan det finns honor på andra.

I helhet ser min biograf ut som på bilden nedanför.

Visst är det en intressant byggnad? Jag är riktigt nöjd denna LEGO-serien och jag har faktiskt en byggnad till. När jag får tid kommer jag skriva om den också. Tyvärr har jag inte fler än det då dessa är väldigt dyra. Jag brukar spara ihop till dessa tillsammans med Joe men det är en långsam process. Dessutom försvinner många av byggnaderna eftersom de bara ska finnas på marknaden i ungefär fem år. En av de äldre varianterna som var en djuraffär kostar idag 25.000 kr second hand. Detta är alltså inte en hobby man bör ge sig in i om man vill ha alla byggnaderna (om nu inte har råd förstås). För min del så nöjer jag mig med de som finns nu för jag vill bara bygga något fint och finna ro under processen. Därför är detta en perfekt hobby för mig. Dessutom kan man alltid krossa sin skapelse och bygga om den igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *