Mat, Recept

Släng-ihop-gratäng

Denna veckan har varit ganska hektisk. Mitt nuvarande projekt är inte så värst ingenjörsinriktat men det är minst lika tidskrävande som en svår beräkningsuppgift. Jag har intervjuat olika hyresgäster i olika områden hela veckan och har sprungit från en plats till en annan. Samtidigt har detta inneburit att dokumentation av arbetet har behövts. I och med att jag är den enda svensktalande i gruppen betyder det att större delen av arbetet faller på mina axlar. Ja, jag hatar grupparbete. Men man får offra en hel del för en examen.

På grund av den tidskrävande perioden jag lever i just nu har jag bara ätit rensa-kylskåpet-rätter för att slippa handla. Det har faktiskt sparat mig väldigt mycket pengar så idag tänkte jag dela med mig av ett till billigt recept. Mitt recept heter “släng-ihop-gratäng” och är en pastagratäng som man gör utav det man har hemma. Det är egentligen ett grundrecept på en gratäng och därför kan man byta ut allt möjligt. Jag kommer inte ge er några specifika ingredienser denna gången eftersom alla har olika matrester i kylskåpet. Däremot kan ni alltid se vad jag har använt. Gratängen är superenkel och riktigt god. Dessutom är den billig så visst är den perfekt?

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g valfri proteinkälla, t.ex. sojakött, bönor eller liknande
  • 1 finhackad gullök
  • 300 g valfria grönsaker
  • 4 – 5 dl valfri krämig sås
  • 4 portioner valfri pasta (kokt)
  • 2 dl riven ost
  • ½ dl ströbröd

Skär upp sojaköttet i bitar. Jag hade en hel del av Quorns julspecial kvar i frysen och grillade den. Därefter skar jag upp den i bitar.

Välj dina grönsaker och skär upp dem i mindre bitar. Jag valde purjolök och champinjoner.

Sätt ugnen på 200 grader. Stek sojaköttet, grönsakerna och löken i valfritt mattfett i en stekpanna.

När allt är genomvarmt, häll över innehållet i en ugnsform. Tillsätt den kokta pastan och valfri sås. Jag brukar alltid ha tomatsås över i kylskåpet så jag valde såklart den. Blanda ordentligt så att allt sprids ut jämnt.

Toppa gratängen med riven ost. Strö sist över ströbröd över osten.

Sen är det bara att grädda gratängen i ungefär en kvart eller tills ytan får fina bruna partier.

Gratängen fungerar perfekt i lunchlådan. Den blir godare dagen efter! Hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Släng-ihop-gratäng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *