Mat, Recept

Flygande Jacob

Flygande Jacob är en riktigt svensk klassiker. Rätten är gräddig, nötig och väldigt festlig. Ibland kan det vara dyrt att laga rätten, men ibland väldigt billigt. Jag kommer inte tagga detta receptet som billigt, men för mig var det billigt i och med att chilisås, vegansk bacon och jordnötter var billiga den veckan jag lagade detta. Flygande Jacob är en väldigt enkel rätt att laga som alltid får en mörk kväll att bli ljusare. Den har en svag hetta samt en len sötma. Det enda som är tråkigt med rätten är att den har väldigt mycket kalorier, men man kan unna sig något festligt och gott ibland! Jag har skrivit mitt recept på ett sätt som gör det enkelt att veganisera rätten så att alla kan äta den.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 dl vispgrädde eller vispbar sojagrädde
  • 1 ½ dl matgrädde eller havregrädde
  • 1 dl chilisås
  • 300 g sojakött i bitar, t.ex. quornbitar
  • 1 stor mogen banan
  • 3 – 4 skivor vegansk bacon
  • 1 dl jordnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa grädden fluffigt. Blanda sedan den vispade grädden med matgrädden och chilisåsen.

Smörj en ugnsform. Häll i sojabitarna och sprid ut dem över hela botten. Skiva bananen i tunna skivor och täck sojabitarna med dem.

Häll på såsen över innehållet i formen och skaka lätt på formen så att såsen täcker det mesta.

Grädda rätten i ugnen i 15 minuter. Förbered under tiden resten av innehållet. Stek baconet i lite matfett så att det får färg. Notera att baconet kommer bli krispigt sen så om man vill ha det mjukt ska man inte steka det alls.

När gratängen stått inne i ugnen i en kvart, ta ut formen och lägg på baconskivorna, antingen förstekta om man vill ha dem knapriga, eller “råa” om man inte vill ha dem så hårda. Vill man så kan man tärna skivorna men jag tycker om att ha dem hela. Strö även över nötter. Tycker man inte om rostade nötter kan man vänta med dem.

Ställ in formen i ugnen igen i 5 minuter. Baconskivorna ska få lite mörkare färg runt kanterna. Sen är rätten färdig! Vill man inte ha rostade nötter strör man jordnötterna på gratängen när den är helt färdiggräddad.

Festligt, smakfyllt, och gott! Gratängen funkar till allt men traditionen är ris. Hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *