Mat, Recept

Mild grön currygryta

Jag fortsätter med billiga recept för enkla vardagar och strama studentbudgetar. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en smakfylld men mild grön currygryta. Grytan är baserad på typiska thailändska smaker men har sina västerländska toner också. Grytan är helt vegansk beroende på vad man har i den. Jag använder quornbitar som inte är veganska men man kan ha i annat också. Grytans grundrecept är helt fritt från animalier och passar alla. Tycker man att den är för mild kan man öka mängden grön curry eller tillsätta sambal. Dessutom är grytan mättande och passar perfekt för långa dagar i skolan eller på jobbet. Den är perfekt för lunchlådor som håller i kylen i tre dagar eller i frysen i flera veckor! Perfekt, eller hur?

Ingredienser (4 portioner):

  • 200 – 300 g valfria grönsaker, gärna en wokmix
  • 300 g valfritt sojakött eller en förpackning kikärtor
  • 2 msk valfri olja, gärna sesamolja
  • 2 msk grön currypasta
  • 1 dl vegetarisk ostronsås
  • 1 burk kokosmjölk av valfri fetthalt

Stek grönsakerna och sojaköttet i valfri olja i en stor stekpanna med höga kanter. Anledningen till att vikten varierar så mycket beror på att vissa grönsaker väger mer än andra. I princip ska det finnas lika mycket grönsaker som sojakött i grytan tycker jag.

När allt är genomvarmt, tillsätt grön curry och den vegetariska ostronsåsen. Rör om så att allt blandas väl. Stek på låg värme i 2 – 3 minuter så att kryddorna och såsen absorberas av innehållet.

Tillsätt sist kokosmjölken och låt grytan puttra på svag värme i 7 – 10 minuter. Grytan ska bli lite tjockare men inte för dryg.

När grytan har nått rätt konsistens är det bara att portionera. Servera gärna till jasminris men annat ris går bra också.

Smakrikt, mustigt, mättande och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *