Mat, Recept

Toast med avokado, tomat och mozzarella

Även om namnet på dagens recept är långt så är själva rätten väldigt enkel att göra. Idag tänkte jag dela med mig av en väldigt snabb rätt som är festlig, god och lättlagad. Rätten funkar som ett mål för två eller som en förrätt för sex personer. Rätten behöver inte vara så dyr heller. Det enda som verkligen är dyrt i receptet är avokadon beroende på vilken variant man föredrar. Så vad är det jag pratar om då? Toast såklart! Toast funkar alltid och brödvariationerna är oändliga. Jag föredrar vitt rostbröd till detta receptet eftersom jag vill framhäva smakerna av påläggen, men det går såklart bra med andra brödsorter också. Vad man än väljer så blir denna toasten en festlig rätt som har rötter i det italienska köket. Jag har bjudit många på rätten och alla vill ha mer!

Ingredienser (6 toasts):

  • 6 brödskivor
  • 1 stor och mogen avokado
  • 2 tomater eller 10 små tomater (cocktailtomater)
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk saft från en citron eller lime
  • 1 mozzarella (125 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 skivad salladslök

Har man en brödrost går detta receptet hur fort som helst. Men jag har inte det så jag använder mig av ugn med grillfunktion. Rosta bröden på 150 grader i fem minuter, näst längst upp i ugnen.

Skär tomaterna i små bitar. Häll upp dem i en skål och tillsätt tomatpuré, svartpeppar och citronsaften. Rör om ordentligt så att det blir en fin tomatröra.

Ringla olivoljan över brödskivorna när de är klara. Tycker man inte om smaken av olivolja kan man utesluta detta. För en mer svensk smak kan man ha vanligt smörgåsmargarin på också.

Skär mozzarellan i skivor och fördela dem lika över varje brödskiva. Placera mozzarellan i mitten av varje brödskiva.

Dela upp avokadon i två halvor. Kärna ur och skala halvorna. Dela sedan varje halva i sex skivor så att det blir totalt tolv stycken. Placera två skivor på varje brödskiva så att de ramar in mozzarellan.

Fördela tomatröran jämt på varje brödskiva. Placera röran ovanpå mozzarellan. Strö sist över lite salladslök. Annan lök går bra också. Eventuellt kan löken uteslutas om man inte gillar den.

Ett tips är att förbereda alla påläggen i förväg innan bröden rostas så det bara är att bygga ihop rätten så fort brödet är klart, speciellt om man vill ha bröden varma. För min del funkar de kalla också för jag vill bara att brödet ska vara krispigt.

Perfekt för festen, eller hur? Vill man även ha en snabb huvudrätt så funkar detta perfekt för två eller tre personer.

Festligt, snabbt, smakrikt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *