Mat, Recept

Enkel stroganoff

Jag har haft en ganska stressig period nyligen. Jag och min fästman har börjat bröllopsplanera. Dessutom har vi väldigt mycket i skolan och han har tre jobb utöver sin masterutbildning. Vi har därför inte riktigt ätit hemma så mycket. Det har varit mycket take-away och budgeten har urartat. Denna månaden har jag lite mer tid för det viktigaste är gjort nu. Därav kommer jag laga lite mer mat hemma och gärna billigare måltider. Så idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en enkel stroganoff. Det är en variant av den ryska stroganoffen men anledningen till att den är enkel är för att den bara kräver två steg och kan göras väldigt billigt. Den passar perfekt för en studentbudget och är frys- och kylvänlig om man vill ordna storkok med matlådor. Rätten går även att veganiseras om man väljer vegansk fraiche istället för creme fraiche och byter ut quornbitar mot annat sojakött eller bönor. Perfekt för alla helt enkelt!

Ingredienser (2 portioner):

 • 1 ½ msk olja av valfri sort
 • 1 liten eller ½ stor hackad gullök
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 300 – 500 g valfria grönsaker och svampar i småbitar
 • 150 g quornbitar eller annat sojakött eller ½ paket bönor av valfri sort
 • 2 ½ dl creme fraiche eller vegansk fraiche
 • ½ förpackning passerade tomater
 • ½ tsk svartpeppar
 • 1 msk torkade örter av valfria sorter

Hetta upp olja i en stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, grönsaker, svampar och quornbitarna och rör om tills allt blir genomvarmt och löken blir genomskinlig. Jag valde champinjoner, paprika och majs.

När allt är genomstekt och har fått lite färg, tillsätt fraiche, passerade tomater, svartpeppar och örter. Jag valde persilja och lite basilika. Man kan även tillsätta salt efter smak. Sänk värmen och rör om tills grytan får en tjock konsistens och allt är genomvarmt.

Sen är stroganoffen färdig och redo att serveras. Ha gärna ris eller bröd till. Billigt, enkelt, snabbt och gott – perfekt för en student – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Enkel stroganoff

 1. Grattis! Vad roligt att ni bröklopsplanerar❤ låter tufft hur din fästman har det hoppas det lättar med tiden!

 2. Men !!!! O___O Så kul att ni har börjat planera för bröllop nu! Och stackare som har tre jobb OCH masterutbildning! Jag skulle ha dött, haha!
  Intressant att ha champinjon i, det påminner lite om en gryta som min mamma gör ibland med paprika och champinjoner i. Fast den har inte samma smak som en stroganoff såklart. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *