Mat, Recept

Kåldolmar

En rätt som är ganska billig är kåldolmar. Rätten är en svensk variant av turkiska vinbladsdolmar. Trots att rätten inte kostar så värst mycket är den väldigt trevlig på matbordet och uppskattas både till vardags och till fest. Detta beror på att rätten är väldigt krånglig att tillreda men jag kan lugnt säga att kåldolmar är mödan värd. Rätten är så otroligt god och lätt att variera. Dessutom passar den perfekt till lunchlådan för man gör alltid mer än man egentligen behöver. Min variant är helt vegansk så den passar alla! Kåldolmar kan ätas som de är men de kan även vara tillbehör till t.ex. potatis. Låt fantasin flöda med denna otroligt goda rätt!

Ingredienser (20 dolmar ungefär):

 • 300 g sojafärs
 • 1 finhackad gullök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 ½ dl ris av valfri sort
 • ½ – 1 liter vatten till att börja med
 • 2 buljongtärningar
 • ½ tsk svartpeppar
 • 1 tsk valfria örter
 • 1 msk tomatpuré
 • 20 blad från den yttersta delen av en vitkål
 • 2 ½ dl havregrädde
 • 1 msk kinesisk sojasås
 • 1 krm vitpeppar

Häll upp sojafärs, gullök, vitlök och ris i en stor traktörpanna eller liknande. Tillsätt vatten och buljongtärningarna. Låt detta koka upp. När det väl kokar, sänk värmen och låt allt puttra. Se till så att det alltid finns vätska i pannan, annars bränns det. När riset nästan är färdigkokt, tillsätt tomatpuré, svartpeppar och valfria örter. Jag gillar persilja och timjan. Rör om och låt blandningen vila på svagaste värmen tills vätskan absorberats helt och hållet.

Koka upp rikligt med vatten i en gryta. Om man ska göra många dolmar kan man slänga i hela kålhuvudet i grytan. Detta gör det lättare att lossa på bladen sen, men för min del föredrar jag att dra loss bladen innan jag blötlägger dem för att jag inte använder hela kålhuvudet.

Det kräver fingerfärdighet om man ska lossa på kålblad från ett kålhuvud utan blötläggning. Det man gör är att man skär loss bladen från roten av kålhuvudet. Därefter rullar man upp bladet långsamt. Jag gjorde detta 20 gånger.

Lägg i bladen i det kokande vattnet och stäng av värmen. Låt bladen ligga där tills de blir mjuka. För mig tog det 5 – 10 minuter.

Medan du väntar, sätt ugnen på 200 grader. Blanda även ihop såsen. Detta gör du genom att blanda havregrädde med sojasås och vitpeppar. Tycker man inte om stark sås kan man utesluta vitpeppar eller ha i en annan krydda. Man kan såklart ha andra typer av sås också. En populär variant bland veganer är vitvinssås.

Fiska upp kålbladen en och en. Lägg lite fyllning i varje blad så att det täcker en tredjedel av bladet. Det fungerar ungefär som tacos.

Rulla sedan in den tjockaste änden mot fyllningen. Ta därefter sidorna mot mitten. Rulla därefter ihop resten. Det fungerar som ett kuvert ungefär, eller en burrito. Placera därefter rullen med den vikta sidan nedåt i en ugnsform.

Upprepa processen tills du har använt upp alla kålbladen. Har du fyllning över kan du äta den som den är eller blötlägga fler kålblad.

Ringla gräddsåsen över dolmarna så att det är lika mycket sås på varje. Notera att alla mina dolmar inte rymdes i samma form. Därav syns endast 15 i bild.

Grädda dolmarna i mitten av ugnen i ungefär en halvtimme. Dolmarna ska få en fin färg på ytan som ska vara på gränsen till bränt.

Sen är det bara att servera! Mums! Smakrikt, mättande, billigt och festligt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *