Allmänt, Event

Smålandsjul på Huseby

Smålandsjul på Huseby är en årlig julmarknad som också råkar vara Nordens största julmässa. Jag har velat besöka marknaden flera gånger men har aldrig riktigt haft tid. I år hade jag tid men det gick inga bra bussar dit. Det kändes även lite omständigt att behöva boka en hyrbil för att köra dit, men lyckligtvis nog ordnade Linnéstudenterna (universitetets studentunion) en gemensam bussresa dit för två dagar sen. Jag och Joe passade på att utnyttja erbjudandet.

Mässan var väldigt trevlig och kändes väldigt småländsk. Huseby bruk är ett traditionellt och lantligt bruk vilket man kände på lukten så fort man klev av bussen. Jag älskar den känslan och rusade till entrén. När vi var där var det kolsvart ute så all julbelysning gjorde stämningen helt underbar och mysig.

Det härliga med marknaden var att alla stånden var utspridda över olika lokaler så man fick bra promenader mellan varje område. Oftast brukar marknader vara packade så att man knappt kan gå eller andas men på Huseby var det riktigt uppfriskande. Man kunde titta utan att trängas och gå utan att bry sig om andras takter. Det fanns saker att se överallt, bl.a. vackra hantverk och god mat men även ett slott. Vi köpte inte så mycket mat men en hel del sötsaker som är traditionella under julen. Det blev även en hel del julklappar till Joes familj från marknaden eftersom de brinner för hantverk.

Vi hade egentligen inte tänkt spendera så mycket pengar på marknaden eftersom marknader brukar vara dyra. Vi var där för att jag ville fotografera marknaden, men trots det så blev det väldigt många kvitton för sakerna var så oemotståndliga! Det enda jag kan säga är att ni borde besöka marknaden om ni har möjligheten för den pågår i tre dagar till. Stämningen är fantastisk – man får uppleva jul på småländskt vis. Det är en fantastisk upplevelse om man brinner för svensk kultur! Det var riktigt bra av Linnéstudenterna att arrangera denna resan för det var väldigt många internationella studenter som fick chansen att uppleva kulturen.

Nu tror jag att jag har skrivit tillräckligt. Mina bilder får säga resten!

2 reaktioner på ”Smålandsjul på Huseby

  1. Vilka dina bilder. Jag jobbar med Husebys marknadsföring och skulle vara intresserad av några av dom. Kan du kontakta mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *