Mat, Recept

Sparrissoppa

Sparrissoppa är något som är både enkelt och lyxigt. Det är en redig smakupplevelse trots att det är en simpel rätt. Jag äter soppa minst en gång i veckan och sparrissoppan förekommer ofta. Mitt recept är väldigt snabbt och enkelt men man kan lyxa till det ännu mer. Receptet är dessutom enkelt att veganisera så det passar de flesta.

Ingredienser (2 portioner):

  • 250 g sparris
  • 1 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 buljongtärning eller 1 msk fond
  • 4 dl matgrädde eller havregrädde
  • 1 dl mjölk eller mandelmjölk
  • Valfritt: 1 dl vitt vin (uteslut mjölk i detta fall)

Skär sparrisen i bitar och hacka löken. Stek dessa i smör i en kastrull. Vill man ha en lyxigare variant kan man hälla i 1 dl vitt vin och steka tills vinet har förångats.

Rör ner buljongtärningen eller fonden i kastrullen när allt är genomvarmt.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka upp. När det börjar ryka, sänk värmen och låt soppan puttra på svag värme i 5 minuter. I den lyxigare varianten ska mjölken uteslutas.

Mixa därefter soppan slät med en stavmixer. Det går lika bra att hälla över soppan i en vanlig mixer om man saknar stavmixer.

Sen är det bara att servera soppan! Den ser väldigt enkel ut men den är väldigt god!

Soppan blir ännu godare om man har ett färskt och luftigt vitt bröd till.

Smakrikt, värmande, milt och grönt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *