Mat, Recept

Paratha

Bröd är en stor del av sydasiatisk mat. Jag växte upp med mammas lyxiga paratha nästan varje helg. Paratha är ett tunnbröd som steks i stekpanna. Det är snarlikt chapati men är smörigare. Man kan göra mycket med paratha: fylla bröden, ha till frukost, äta till en god soppa eller ha som tillbehör till någon smarrig gryta. Jag brukar ha dem vid sidan av en gryta istället för att ha ris ibland. Receptet är väldigt enkelt och kan veganiseras utan problem!

Ingredienser (8 bröd):

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • 100 g smält smör eller margarin

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och hälften av smöret. Knåda ihop till en deg. Den är färdigknådad när den släpper från kanterna. Kompensera torrhet med vatten eller klibbighet med mer vetemjöl.

Dela degen i 8 lika stora delar och placera varje del på ett mjölat bakbord. Kavla ut varje del så att den är riktigt tunn men inte så tunn att den går sönder om man lyfter upp den. Är man ett proffs som min mamma är blir bröden runda. Mina blir så fina som mitt tålamod tillåter.

Stek bröden i en stekpanna. Resten av det smälta smöret ska användas till att pensla bröden under stekningen. Använd inget matfett i stekpannan utan placera ett bröd i taget i stekpannan. Pensla ena sidan med smör. När brödet har stekts på ena sidan, vänd och pensla på andra. Bröden ska bli gyllenbruna.

Sen är det bara att servera bröden. De är godast när de är varma. Vill man så kan man frysa in dem och steka om dem eller värma i ugn men det kan förändra smaken lite.

Frasigt, smörigt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *