Allmänt, Figurer, Samlarprylar, Skönhet, Tips

DIY – Jack Skellington-lampa

Jag skriver ju väldigt sällan om mig själv utan mer om mat jag lagar och ibland figurer jag har köpt; men häromdagen gjorde jag ett DIY-projekt hemma som jag blev så nöjd med att jag kände mig tvungen att dela med mig av det.

De som känner mig väl vet att jag har älskar The Nightmare Before Christmas sen min barndom. Det är en film jag alltid faller tillbaka till som muntrar upp oavsett tillfälle. Jag har alltid dragits till gotiskt, ockult och magi så filmer likt denna står mig nära hjärtat.

För flera år sedan fick jag en behållare med sminkborstar från USA. Det var en med TNBC-tema. Sen dess har jag alltid velat ha något passande för att matcha burken på mitt sminkbord i sovrummet. När jag bodde på campus brydde jag mig inte så mycket om inredning eftersom vi visste att vi ändå skulle flytta men nu känns det viktigare.

I sovrummet har vi lampor från IKEA, främst deras serie vid namn “ÅRSTID”. Bordslampan ur serien är den jag alltid har haft på mitt sminkbord. Den är fin men lite tråkig med tanke på att jag gillar svart.

En av mina kollegor fick mig att bli intresserad av Rock ‘n’ Boh, en inredningssida med väldigt mycket grejer som passar mig. Jag hittade en lampa på hemsidan som skulle passa mig men kände att jag inte riktigt ville bli av med min ÅRSTID som passade så bra in med resten av rummet. Det var då idén slog mig: “varför inte modifiera den?”

Jag tänkte att om jag ändå moddar lampan så ville jag att den skulle ha TNBC-tema. Letade upp en Jack Skellington-figur som skulle passa med lampan. När jag väl hittade den jag ville ha sökte jag efter den på eBay för att hitta en begagnad variant. Lite synd att köpa ett nytt samlarobjekt för att inte ställa ut annars.

Jack Skellington är ju “The Pumpkin King” så jag tänkte att lite pumpor skulle sitta fint. Jag hade faktiskt en hel del pumpor i frigolit redan som jag hade köpt från Dollarstore för flera år sedan för en tjugolapp. Grävde fram dem och hittade i samma veva en del gamla skallar som jag hade köpt på Willys Halloween-sektion en gång i tiden för en tjugolapp också.

Allra sist visste jag att jag skulle behöva byta ut kedjan i lampan mot en svart. Googlade mig fram och hittade Smyckestillbehör i Pajala. Köpte min kedja där och la även till en berlock som skulle passa. Det kostade mig knappt 50 kr. Färger hade jag redan hemma. Så allt var redo för att börja pussla!

Lampan var en enkel silverfärgad lampa med tidlös design.

Jag mätte diametern på lampfoten och valde ett passande borr. Borrade genom en stor pumpa som jag sedan sågade på mitten. Tog även en bit av en annan pumpa som jag högg ner Jack i för att mäta ut hål för honom att fästa i.

När allt var skuret och klart använde jag limpistol till att fästa allt. Jag pusslade mig upp på foten med pumpor och skallar. Jag kontrollerade hela tiden att Jack fortfarande fick plats.

Jag klippte kedjan till rätt storlek och trädde den genom berlocken. Använde en tång till att platta till sista kulan i kedjan för att låsa berlocken på plats.

När kedjan var färdig bytte jag ut den i lampan mot den nya. Därefter var det bara att skydda den med maskeringstejp. Skyddade kabeln i en påse och lite tejp.

Eftersom jag har astma bad jag min man att sprayfärga lampan åt mig. Vi använde hobbyfärg och primer från Biltema som vi hade ståendes i garaget. Det blev grå primer i två omgångar och sen matt svart i tre omgångar. Därefter fick lampan torka i ett dygn.

Jag blandade olika nyanser av grå med akrylfärg som jag har till att måla tavlor. Använde detta till att skapa kontraster i skallarna.

Sen var det bara att trycka ner min figur i lampfoten och att skruva dit ljuskällan och lampskärmen igen. Visst blev lampan superfin?

Här kommer lite detaljbilder.

Jag blev extra nöjd när jag ställde den bredvid min TNBC-burk med mina sminkborstar. De gick ihop så bra!

Såhär ser hela mitt sminkbord ut. Det är lite klottrigt och jag har även en hylla med Toy Story-prylar ovanför, men det är väldigt “jag”. Vad tycker ni om resultatet? Jag är i alla fall supernöjd! Ni får gärna länka era roliga DIY-projekt. Jag tycker att sånt är så inspirerande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *