Mat, Recept

Lepinje

Luftiga och saftiga bröd är sällan något man tackar nej till. Speciellt inte till en god maträtt. Nu under sommaren har jag ätit en hel del soppa. Aptiten försvinner med värmen och då är det skönt med något lättare att äta. Jag brukar ha något luftigt bröd till. Lepinje är ett bröd från Balkan. Det är luftigt och stort och fungerar perfekt som matbröd. Det går att fyllas som ett pitabröd men är lika gott till soppan. Det är suveränt helt enkelt!

Ingredienser (4 bröd):

  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 15 g jäst eller 1,5 tsk torrjäst
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet och låt det stå i rumstemperatur i cirka 10 minuter tills vattnet skummar sig.

Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen. Knåda den i 15 – 20 minuter för hand eller 10 i bakmaskin.

Mjöla degen och täck den med plastfolie eller bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur i 1,5 timmar.

När degen har jäst färdigt, dela upp den i 4 lika stora delar och forma till bollar. Lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk. Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.

När degen har jäst lite till ska bollarna plattas till så att de är cirka en halv centimeter tjocka. Skåra bröden i ett rutmönster.

Sätt ugnen på 225 grader och täck bröden med en bakduk. Låt bröden jäsa en sista gång i cirka 30 minuter. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen 12 – 15 minuter. Bröden ska få en fin brun färg. Sen är det bara att servera bröden!

Överblivet bröd kan frysas in för bästa smak!

Luftigt, mättande, och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *