Kantareller är i säsong nu när det är höst. Dessa gyllene svampar är verkligen det sanna svenska guldet. Under Växjös stora matmarknad som var i helgen passade jag på att köpa några askar kantareller eftersom de var lite billigare där jämfört med i butiker. Joe är inte så förtjust i kantareller för att han hatar den “köttiga” konsistensen. Jag som älskar kantareller kunde omöjligt äta allt på egen hand. Efter att ha funderat en hel del kom jag på ett recept som skulle kunna funka för honom trots allt – en kantarellsås. Såsen serverades till pasta och Joe gillade faktiskt den. Den hade den svampiga smaken men man slapp konsistensen som kantareller brukar ha. Det blev en succé så numera försöker jag göra den här rätten oftare. Såsen är riktigt läcker och passar utmärkt till pasta, men man kan ha den till annat också.
Ingredienser (2 portioner pastasås eller 4 portioner sås till t.ex. filé):
- 1 buljongtärning, gärna svamp- eller grönsaksbuljong
- 100 g kantareller
- 1 ½ dl matgrädde
- 3/4 dl mjölk
- 1 tsk valfria torra örter, t.ex. dragon, persilja eller basilika
- 1 msk olivolja
- 1 finhackad lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 stora champinjoner (skivade)
Häll upp buljongtärningen, kantarellerna, grädden, mjölken och örterna i en mixer.
Mixa samman allt till en len sås. Känns den för tjock kan man tillsätta lite mer mjölk. Jag tycker om tjocka såser till pasta.
Fräs lök och vitlök i lite olivolja i en stekpanna. Löken ska bli genomskinlig.
När löken har blivit genomskinlig, tillsätt champinjonerna och stek dem tills de får lite färg.
Tillsätt den mixade kantarellsåsen och rör om så att allt blandas ordentligt. Låt såsen värmas upp på svag värme. Låt såsen småputtra i ett par minuter. Se till så att inget bränns.
Därefter är det bara att servera såsen. Den fungerar utmärkt tillsammans med nykokt pasta men även som ett tillbehör till någon god filé och potatis. Jag tycker att tagliatelle är riktigt gott till denna såsen.
Höstigt, mättande, krämigt och gott – hoppas det smakar!