Allmänt, Desserter, Tips

PM & Vänner – Bröd & Sovel

Idag tänkte jag skriva ett litet tips till er angående Växjö (givetvis enligt min egen erfarenhet, så detta är ingen reklam). PM & Vänner är nog en restaurang alla i Växjö känner till. Det är det enda stället i denna staden som har belönats med en Michelinstjärna. Detta är ett väldigt speciellt ställe eftersom det faktiskt är väldigt få restauranger i Sverige utanför storstäderna som ens får detta. PM & Vänner är främst en restaurang men det finns några andra verksamheter som drivs vid sidan av. En av dessa är Bröd & Sovel – ett magiskt litet bageri som jag nyligen har blivit helt kär i. Även om jag har bott här i snart fem år så besökte jag Bröd & Sovel väldigt nyligen. Joes syster åt frukost här under när hon besökte oss p.g.a. bröllopet. Hon sa att hon aldrig hade ätit godare bröd så jag och Joe bestämde oss för att gå dit en dag.

Bageriet kan vara lite lurigt att hitta eftersom det ligger vid en gata en bit från huvudgatorna i stadskärnan. Dessutom har de en bottenvåningsingång, men när man väl ser ingången så vet man att det är ett fint ställe man är på väg att besöka.

När Joe och jag kom dit hade vi egentligen tänkt köpa bröd men våra ögon fastnade på bakverken. Jag älskar franska bakverk och ni som har följt mig länge vet att jag dör för macarons. Gissa vad? Det fanns macarons där i fyra olika smaker: vanilj, karamell, pistage och hallon, i alla fall den dagen vi besökte dem. Jag kunde omöjligt köpa något annat än detta så jag köpte två av varje smak. En macaron kostar 18 kr hos dem. Det är lite dyrare än de man kan köpa på kedjorna uppe på Grand Samarkand, men det är ungefär lite billigare än det jag köpte i Paris . Joe köpte även två andra bakverk.

Vad ska man säga? Jag var mållös! PM & Vänner har helt klart de bästa macaronsen jag har ätit i hela Sverige. De är så vackra att se på och de smakar så bra. Kakorna har den där mjuka insidan som är så svår att få till och den perfekta krispigheten på ytan. Oftast brukar problemet i billigare macarons vara att kakorna bara smular sönder för att de är för hårda. Dessa var verkligen perfekt. Dessutom var smakerna riktigt starka så man kunde känna smaken utan att behöva tolka utseendet. Smörkrämen på insidan var riktigt len och sprängfylld med smak. Åh! Jag vill ha mer nu! De var så goda! Har du vägarna förbi ska du definitivt smaka på dessa utsökta bakverk  – och detta gäller även det Joe köpte. Han köpte en pain au chocolat och en kanelbulle. De var suveräna! Jag smakade på kanelbullen och den smakade precis som något hembakat.

Jag är fullkomligt förälskad i PM & Vänner – Bröd & Sovel. Deras bagare vet verkligen hur man får smaklökarna att dansa av glädje. Om jag blir fattig så vet ni varför! I vilket fall som helst så tycker jag att PM & Vänner – Bröd & Sovel är ett måste om man älskar bakverk och bröd. Det är verkligen värt varenda öre för man får kvalitet och inget annat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *