Idag har jag ett recept på en riktigt krämig grön currysoppa. Soppan är väldigt mättande då den innehåller mycket – nästan som en tunnare gryta. Dessutom är rätten helt vegansk så den passar alla. Man kan göra soppan både stark och mild så den går att anpassa väldigt enkelt. Jag brukar ha den ganska mild eftersom min mage fungerar bäst då men vill man ha lite hetta så är det bara att ösa på med sambal oelek!
Ingredienser (2 stora eller 3 mindre portioner):
- 2 dl eller ungefär 100 g strimlad vitkål
- 100 g shiitake i bitar (går att byta ut mot valfri svamp)
- 125 g fast tofu i tärningar (ungefär ett halvt paket)
- 3 skivade salladslökar
- 2 msk grön currypasta (ungefär en halv burk)
- 1 burk kokosmjölk
- 1 finhackad röd chilifrukt (kärna ur först)
- 60 g minimajs i bitar (ungefär 8 stycken)
- 1 näve thaibasilika
- 2 portioner nudlar av valfritt slag
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Alla oljor går bra förutom olivolja. Stek vitkål, svamp, tofu och salladslök i stekpannan på medelvärme tills allt blir genomvarmt och glansigt. Tofun ska få lite färg också.
Ta fram en stor kastrull och häll upp kokosmjölk, grön curry, chili och thaibasilika i den. Skölj inte kokosmjölksburken utan fyll den med vatten och häll i kastrullen(400 ml). Låt det hela koka upp.
När det börjar koka, sänk värmen till medelvärme och häll i nudlarna och minimajsen. Låt det koka på medelvärme tills nudlarna blir klara.
Portionera därefter upp soppan i två skålar. Toppa sedan med innehållet ur stekpannan. Soppan är även utmärkt för lunchlådor så man kan frysa in den i en hel månad eller spara i kylskåpet i minst fyra dagar.
Mättande, mäktigt, krämigt och smakfyllt – hoppas det smakar!