Mat, Recept

Tandoori wrap

Tandoori är en kryddmix som de flesta känner igen. Det är en legendarisk ikon i det indiska köket och på kryddhyllan. Det finns väldigt många olika rätter som tillagas med tandoori som bas och idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en väldigt fräsch tandoorirätt som jag gjorde för ett par veckor sedan, nämligen tandoori wrap. Först och främst är wraps inget man egentligen äter i södra Asien utan det är något som har tillkommit via matfusion. Däremot äter många sydasiater bröd till sina grytor så kombinationen av bröd och tandoori är inget nytt, men jag skulle ändå kalla tandoori wrap för en slags fusion. Rätten är lätt att veganisera så den passar alla!

Ingredienser (6 wraps):

 • 0,5 tsk ingefärapulver
 • 0,5 tsk spiskummin
 • 0,5 tsk koriander
 • 0,5 tsk paprikapulver
 • 0,5 tsk gurkmeja
 • 0,5 tsk cayennepeppar (mängden kan ändras för att öka eller minska hettan)
 • 150 g sojakött i strimlor eller bitar
 • 1 grovhackad gul lök
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 0,5 – 1 dl yoghurt eller soyghurt
 • 6 tunnbröd för wraps, t.ex. chapati, roti eller tortilla
 • 30 g babyspenat (ungefär en halv påse)

Hetta upp lite matfett i en stekpanna, gärna smör, margarin eller rapsolja (annat fungerar också så länge det inte har en markant smak). Under tiden det hettas upp, blanda alla kryddorna. När det är hett i stekpannan, släng ner sojaköttet, löken, vitlöken och kryddblandningen. Sänk värmen till medelvärme och rör om ordentligt så att allt blandas.

När allt är genomvarmt och löken är genomskinlig ska yoghurten tillsättas, lite i taget. Rör om ordentligt och sänk värmen till det lägsta. Låt yoghurten värmas upp och småputtra. Det ska vara krämigt men inte för mycket vätska.

Värm upp bröden om så önskas men det går bra med svala bröd också. Jag använder chapati som värms upp i stekpanna utan matfett.

Placera lite babyspenat i mitten av varje bröd. Toppa med tandooriblandningen.

Vik sedan in tre sidor av brödet så att det blir en rulle eller wrap. Därefter är det bara att servera! Använd gärna tandpetare för att hålla ihop bröden om de inte ska ätas på en gång.

Rätten är väldigt fräsch och man kan givetvis fylla på med andra grönsaker med eller en sallad. Det är en perfekt rätt för bufféer eller som plockmat till mingel.

Indiskt, fräscht, lätt och kryddigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *