Tacos kan man aldrig äta för mycket av och det är dessutom en rätt som oftast fungerar oavsett tillfälle. Om man vill göra en festligare variant av den redan festliga rätten kan man pussla ihop en tårta av den – tacotårtan. Tacotårta är en matig tårta av tacos som man skär upp som vilken kaka som helst. Den är minst lika god som vanliga tacos och är mycket roligare att äta. Den är dessutom lätt att veganisera!
Ingredienser (4 stora eller 8 små portioner):
- 2 msk olja att steka i
- 1 finhackad gul lök
- 1 tärnad paprika
- 300 g färs, t.ex. sojafärs
- 1 burk vita bönor i tomatsås
- 1 dl matlagningsgrädde (använd soja- eller havregrädde för vegansk variant)
- 1 påse tacokrydda
- 5 – 6 tortillas
- 2 msk riven ost av valfritt slag (använd vegansk ost för vegansk variant)
- 1 skivad tomat
Börja med att hetta upp 2 msk olja i en stekpanna. Fräs lök, paprika och sojafärs på medelvärme. När allt är genomvarmt, sänk värmen och tillsätt de vita bönorna (samt tomatsåsen de badar i).
När det börjar småputtra lite, tillsätt grädden och tacokryddan och rör om ordentligt. Stäng av plattan och rör om under eftervärme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form som har samma diameter som tortillas. Varva med bröd och färs. Det ska vara tortilla både i botten och på toppen.
Strö lite riven ost på toppen och täck med tomatskivor.
Grädda tårtan i mitten av ugnen tills det översta brödet blir gyllenbrunt och osten smälter. Det tar ungefär 10 – 15 minuter.
Sen är det bara att skära upp i tårtbitar och servera! Perfekt till festen! Jag tycker att tårtan ger fyra välmättande portioner om man bara ska ha den som ett mål men till fest kan man ha åtta mindre bitar istället. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad och salsa!
Smakrikt, festligt, roligt, gott och kryddigt – hoppas det smakar!