Cream stew låter som något europeiskt eftersom det betyder “gräddig stuvning”, men det är faktiskt en japansk rätt. I Japan är cream stew en krämig och mild soppa som brukar vara en storfavorit hos många. Jag tycker att rätten är supergod och gör den väldigt ofta. Man kan enkelt veganisera rätten så att den passar alla. Grönsakerna går att byta ut också men jag håller mig till de traditionella sorterna. Cream stew är en mild rätt så den kryddas inte mycket. Trots brist på kryddor så är rätten väldigt smakrik och god. Ni måste prova den!
Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk rapsolja
- 300 g sojabitar, t.ex. Quornbitar
- 1 finhackad gul lök
- 1 stor morot eller 2 små, skalade och grovhackade
- 3 – 4 medelstora potatisar, skalade och grovhackade
- 5 – 7 dl vatten
- 2 buljongtärningar
- 25 g smör eller margarin
- 3 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk av valfri sort
- 1 broccolihuvud skuret i bitar eller 2 dl fryst broccoli
- Salt och peppar efter smak
Börja med att steka sojabitarna och löken i hälften av oljan i en gryta. Allt ska få lite färg.
Tillsätt resten av oljan, potatisarna och morötterna. Sänk till svag värme och rör om så att allt blir glansigt och någorlunda genomvarmt.
Häll på vatten. Mängden vatten kan variera men det är tillräckligt med vatten när det precis täcker allt i grytan. Släng i buljongtärningarna och rör om så att buljongen löses upp.
Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen till den lägsta och låg allt puttra i 10 minuter.
Förbered under tiden en gräddstuvning. Börja med att smälta smöret i en kastrull. När smöret har smält, vispa ner mjölet och tillsätt därefter mjölken. Vispa allt tills det blir klumpfritt och låt det sedan långsamt värmas. Det ska inte börja koka! När det börjar ryka, sänk värmen och låt blandningen sjuda tills den blir riktigt tjock. Gräddstuvningen ska vara lika tjock som en kräm.
Tillsätt den tjocka gräddstuvningen och broccolin i grytan och rör om så att vätskorna blandas ordentligt. Låt sedan grytan stå på medelvärme i 3 – 5 minuter så att broccolin blir genomvarm.
Sen är det bara att servera denna enkla och goda rätt! Jag brukar servera den tillsammans med lite bröd.
Gräddigt, enkelt, milt, krämigt och gott – hoppas det smakar!