Mat, Recept

Enkel och billig tomatsoppa

Igår var det val. I och med att jag stod och delade ut valsedlar hela dagen så var jag rätt trött när jag kom hem. Hann även bli lite smått sjuk under förmiddagen. Sedan så var ju inte valresultatet det man riktigt hoppats på, även om vi får ett regeringsskifte. Så hur vänder man på dysterheten från en sådan dag? Svaret är soppa!

Även om soppa inte riktigt kan hålla humöret uppe långsiktigt så är det temporärt. Dessutom är det en rätt som gör mig väldigt glad då den är enkel, samtidigt som den känns lindrande då man är sjuk. Så jag lagade en enkel tomatsoppa som är lämplig för vilken studentplånbok som helst eftersom den är väldigt billig men så otroligt god!

Ingredienser:

  • Hackad spenat
  • Quorn bitar (alternativt kyckling för omnivorer)
  • Tomatpuré
  • Buljongtärning
  • Mjölk
  • Kryddor och örter (se bild)

Börja med att hälla upp lite olja i en kastrull. Stek quorn och spenat i oljan. Om du använder färsk spenat så ska den i kastrullen senare. Vi använder fryst.

DSC_0001

När det börjar fräsa till så är det bra att sänka temperaturen och lägga på ett lock. Efter en stund då spenaten och quornbitarna ser någorlunda genomstekta ut så ska tomatpuré, buljongtärning och kryddorna tillsättas. Rör om så att allt blandas ordentligt. Om du använder färsk spenat så ska den tillsättas tillsammans med kryddorna.

DSC_0003

De kryddor vi använde syns på bilden nedan. Det var paprika, kummin, koriander, svartpeppar och basilika. Har även med grönsaksbuljongen på bilden då det var den vi använde. Men det går lika bra med kycklingbuljong om man har kyckling i soppan.

DSC_0002

Tillsätt vatten i soppan. Vattnet ska vara kallt! Om man har för varmt vatten till att börja med så kan mjölken klumpa sig, och det är inte så trevligt. När vattnet tillsatts så ska mjölken i. Det vanligaste är att använda två tredjedelar vatten, och en tredjedel mjölk. Men man kan blanda hur man vill. Däremot är det viktigt att veta att mjölken ger soppan en mildare och krämigare smak.

DSC_0004

Rör om ordentligt och lämna inte spisen. Det är viktigt att röra om ofta då mjölk lätt kan brännas vid. När soppan börjar puttra så är den färdig. Servera gärna med någon smörgås eller macka till. Denna soppan går även att tillagas med andra grönsaker och helt utan kyckling eller quorn. Jag anser dock att den är bäst på detta vis.

Hoppas det smakar bra!

DSC_0006

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *