Desserter, Recept

Fryst cheesecake

Nyligen hade jag gäster över. Jag hade sen tidigare lovat dem cheesecake, den frysta varianten. Så jag passade på att ta några kort under tiden den förbereddes så att jag kan dela med mig av receptet här. Fryst cheesecake kan verka krångligt i början då man måste hålla koll på vad som går i vad då man behöver använda sig utav tre olika skålar samt separera på ägg. Men efter ett tag så går det galant! Jag har gjort flera cheesecakes och denna är min favorit.

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 200 g färskost (Philadelphia är ett exempel)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 dl socker
  • Digestivekex

Börja med att dela på äggen. Äggulorna ska i en bunke och äggvitorna i en annan. De ska inte blandas ihop i början! Vispa äggvitorna tills de bildar skum.

DSC_0037

Häll i osten och sockret i bunken med äggulorna. Vispa ihop dem till en gulaktig smet.

DSC_0039

Ta fram en tredje bunke. I denna ska vispgrädden, saltet och vaniljsockret vispas ihop.

DSC_0038

Blanda ihop allt förutom äggvitorna. Vispa försiktigt och långsamt. Se till så att smeten blir enfärgad då den ena är vit och den andra är gul.

DSC_0040

När smeten ser jämn ut så ska äggvitorna i. De ska inte vispas. Rör endast om. Försök att bevara luften som finns i skummet.

DSC_0041

Ta fram en form. Smöra den och krossa några digestivekex i den. Lämpligaste sättet är att använda baksidan av en matsked så att man slipper smulor överallt. Mängden kex beror på hur stor formen är. Försök att täcka botten i alla fall.

DSC_0042

Häll smeten över kexen och låt den jämna ut sig i formen.

DSC_0043

Ställ sedan in formen i frysen. Den ska stå i minst fyra timmar, men jag tycker att en hel natt blir bäst.

DSC_0044

Ta ut cheesecaken ur frysen ungefär tjugo minuter innan den ska serveras för den är oftast väldigt hård i början då den är väldigt lik glass till konsistensen. Servera gärna med bär eller njut av den som den är!

DSC_0046

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *