Desserter, Recept

Vaniljfudge

Sötsug drabbar de flesta. Vissa står emot, andra åtgärdar problemet. Idag kände jag för att göra det senare – vilket ledde till en plåt vaniljfudge. Detta är en klassisk engelsk frestelse som är mjuk men samtidigt smulig. Man kan smaksätta den på olika sätt. Jag valde vanilj då det är originalet. Fast jag tycker det smakar kola mer än vanilj. En viktig sak att notera är att detta inte är en hälsosam godisbit. Visserligen finns inga hälsosamma godisbitar, men detta är en man inte bör äta mycket av då det är både grädde och socker i den. Men lite gott kan man ju unna sig!

Ingredienser:

  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl socker
  • 2 msk margarin
  • 1 msk vaniljsocker

Börja med att blanda alla ingredienser förutom vaniljsockret i en relativt stor kastrull som rymmer mycket. Det ska helst vara en med tjocka väggar då detta är något som lätt kan koka över.

DSC_0001

Koka upp och sänk värmen omedelbart då det bubblar till ordentligt. Rör om hela tiden och flytta på kastrullen om det ändå försöker bubbla över. Se också till så att alla ingredienser blandas ordentligt och att margarinet smälter.

DSC_0002

När det vita skummet försvinner och innehållet i kastrullen blir en slags orange krämig konsistens kan man prova och se om smeten är färdig. Notera att det brukar ta minst en halvtimme innan det ser ut på det sättet. Ett bra test man kan använda för att se om smeten är färdig är att ta en halv tesked av smeten och droppa lite i en skål med kallt vatten. Ta upp smeten igen och se om den är formbar. Är den inte det ska den koka lite till. Annars är den färdigkokt.

DSC_0003

Placera kastrullen med den färdigkokta smeten i någon plåt eller större stekpanna med kallt vatten i. Detta kyler ner lite och underlättar för smeten att tjockna till lite. Tillsätt sedan vaniljsockret.

DSC_0004

Rör om raskt med en slickepott. Man kan vispa med om man vill men jag föredrar slickepotten då jag kan skrapa av det som finns på botten. Se till så att klumpar av vaniljsocker försvinner. Det gör inget om det finns luftbubblor så strunta i att försöka slå ut dem. När smeten är klumpfri är den färdig, men man kan fortsätta röra runt om man vill det. Ju mer du rör om, desto smuligare blir slutresultatet!

DSC_0005

Häll ut smeten i en form med bakplåtspapper på. Det går även bra med en smord form om man vill ha det. Försök att få ut så mycket som möjligt. Försök inte äta överbliven smet ur kastrullen då den är brännhet.

DSC_0006

Platta till och sprid ut smeten i formen med hjälp av en slickepott eller baksidan av en matsked. Försök att få en så jämn tjocklek som möjligt på hela smeten.

DSC_0007

Låt smeten stelna en stund. Den ska inte bli hård utan ytan ska bli någorlunda stel bara. Innehåller är fortfarande mjukt. Man ska kunna trycka lite lätt på den utan att fingret sjunker ner i smeten. Om den verkar stel så kan man skära bitar ur den. Jag valde att lyfta ur hela pappret för att jag behövde formen för något annat.

DSC_0010

Ställ in bitarna i kylen då de skurits upp och låt dem stå där ett tag. Ju längre de står, desto mer tuggmotstånd får man. Men de blir inte direkt hårda. Jag tycker att en timme är lagom tid i kylskåpet. Sen är det bara att bryta loss några bitar och servera. Hoppas ni gillar dem!

DSC_0012

2 reaktioner på ”Vaniljfudge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *