Mat, Recept

Rostade rotfrukter

Rotfrukter är bland de nyttigaste saker man kan äta. Dessutom är de miljövänliga då de kan närodlas. De är även billiga just av den anledningen. Jag älskar potatis och morötter och brukar därför äta dessa väldigt ofta. De är rika på vitaminer och är bra för matsmältningen. Både ögon och tarmar mår bra av en daglig dos av rotfrukter. Då och då brukar jag rosta dem eftersom det är då de blir som godast. Så idag har jag ett litet recept på en väldigt enkel måltidslösning med rotfrukter, nämligen rostade rotfrukter. För att lyxa till det lite har jag i halloumi men man kan lika gärna väl göra detta utan. Om man vill kan man även ha i andra grönsaker till.

Ingredienser:

  • Valfria rotfrukter
  • Olivolja
  • Valfria örter
  • Halloumi

Börja med att skala rotfrukterna och sen skära upp dem i stänger eller klyftor. Jag brukar skala allt förutom potatisen. Den skrubbar jag bara för jag gillar att ha skalet på. Tärna även lite halloumi. Släng i allt i en form.

DSC_0008

Ringla lite olivolja över det hela. Tillsätt sedan örter endast om de är torra. Används färska örter ska de inte in i ugnen. Rör om allt så att oljan och örterna finns på allt i formen.

DSC_0009

Ställ in allt i ugnen på lite mer än 200 grader men inte mer än 225. Låt stå tills potatisen fått lite mörkare färg. Det brukar ta ungefär en halvtimme. Det kan ta längre tid beroende på vilken temperatur man valt. Ett tips är att ta ut formen var tionde minut och röra om i den så att värmen fördelas ordentligt och för att undvika att något bränns vid. Sen är det bara att servera. Har man färska örter ska de användas som garnering. Hoppas det smakar gott!

DSC_00011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *