Mat, Recept

Pastagratäng med tomat

Jag kanske är en ond människa, vad vet jag? På sistone har jag fått för mig att det är möjligt att få människor att ändra sina smaker. Mat som jag gillar men som min pojkvän inte tycker om har lagats flitigt på olika sätt för att få honom att ändra sig. Och det har faktiskt fungerat. Så jag kanske inte har helt fel uppfattning? Mat kan trots allt varieras och allting smakar olika beroende på vem som är kock oavsett recept. Denna vecka har jag gjort olika sorters pastagratänger för jag vet att han inte tycker om dem. Hittills har han uppskattat varenda en så jag är rätt säker på att man kan ändra sin smak! Den senaste jag gjorde hann jag fotografera så det blir recept idag igen. Det är en pastagratäng som är väldigt tomatig. Den innehåller en krämig tomatsås samt lite grönsaker. Det är en väldigt mild gratäng som sätter grönsakerna i fokus.

Ingredienser:

  • Pasta
  • Riven mozzarella
  • Hackad spenat
  • Riven morot
  • Krossade tomater
  • Tomatpuré
  • Matlagningsgrädde
  • Mjölk
  • Ströbröd
  • Eventuellt lite solrosfrön för garnering

Börja med att koka upp pastan. Sätt även ugnen på 225 grader. Vi använde oss utav gemelli som är en slags skruvad pasta. När pastan är färdigkokt är det bara att blanda ihop den med krossade tomater, tomatpuré, riven morot, hackad spenat, mjölk och matlagningsgrädde. Man kan variera mängden mjölk och grädde beroende på hur fet man vill ha den. Se till så att blandningen blir krämig i alla fall och att det inte är en torr blandning. Om man vill kan man krydda också men jag föredrar att känna smaken av grönsakerna i denna gratäng och har därför undvikit alla kryddor.

DSC_0001

Häll över allt i en form och jämna ut det. Täck därefter hela formen med riven mozzarella. Det går givetvis bra med annan ost också men jag föredrar den där italienska känslan och mozzarella är ju så gudomligt gott. Strö sedan lite ströbröd över osten. Detta ger lite krispigare yta på gratängen. Tycker man inte om det kan man strunta i ströbröd.

DSC_0002

Ställ därefter in formen i mitten av ugnen. Det finns inte direkt någon exakt tid för denna gratäng. Man ska ta ut den då ytan blivit lite brun. För mig tog det ungefär 20 minuter. Men det kan ta längre tid. När den är färdig ska den få svalna lite. Den ska se ut ungefär som på bilden nedanför.

DSC_0003

När den svalnat är det bara att skära upp bitar och servera. Vill man så kan man även täcka gratängen med folie och ställa in i kylen då det går alldeles utmärkt att värma upp den igen i både ugn och mikrovågsugn. Strö gärna lite solrosfrön på tallriken innan du serverar gratängen så att rätten hamnar ovanpå fröna. Hoppas det smakar gott!

DSC_0004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *