Desserter, Recept

Chocolate chip cookies

Vem kan stå emot chokladkakor? Inte jag i alla fall! Chocolate chip cookies är rätt svåra att ogilla. Dessa amerikanska kakor är fyllda av choklad samtidigt som de är lite sega i mitten. De är ljuvliga när de är nygräddade. De som äter på Subway då och då har säkert stött på dem där då det är just hos dem som de faktiskt säljs till ett rimligt pris. Men snabbmat är snabbmat och att köpa sötsaker från ett sådant ställe är nog mer ohälsosamt än man kan tro. Så jag tänkte dela med mig av mitt recept på dessa kakor för hembakat är bäst. Mina blir inte lika stora som Subways, utan de är lite mindre. De är ungefär som svenska kex är. Men de är precis lika sega och chokladfyllda som de amerikanska.

Ingredienser:

  • 170 g margarin
  • 1 4/5 dl farinsocker (lite mindre än 2 dl)
  • 3/5 dl strösocker (lite mer än ½ dl)
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk potatisstärkelse/majsstärkelse/vetemjöl (välj en eller blanda)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl chokladknappar eller hackad blockchoklad – helst mörk

Margarinet ska vara rumsvarmt så det bästa är att ta ut det i god tid, eller, ställ in önskad mängd i mikrovågsugnen under 10 sekunders intervall. Vispa därefter margarinet med strösockret och farinsockret. Det ska bli fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ihop det hela till en jämn smet.

Blanda ihop de övriga torra ingredienserna, men inte chokladen, i en skål – alltså bikarbonat, mjölet och stärkelsen. Häll sedan över dem i smeten och blanda ihop det hela till en jämn deg.

DSC_0005

Häll i chokladen och rör om. Jag tycker man får bäst resultat om man rör om med händerna. Knåda inte degen allt för mycket eftersom kroppstemperatur kan få chokladen att smälta lite. Om du har för varma händer, rör då om med en sked. Ställ sedan in den färdiga degen i kylskåpet i minst en halvtimme.

DSC_0006

När en halvtimme eller mer har passerat, sätt ugnen på 175 grader. Täck därefter två plåtar med bakplåtspapper. Forma små bollar av degen och placera dem glest på plåtarna. Tänk på att de sträcker ut sig så de är dubbelt så breda när de tas ut. Enklast formar man dem med händerna men annars kan man skopa upp små kulor med hjälp av två teskedar.

DSC_0007

Ställ in en plåt i taget i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter. Kakorna ska ha plattats till en bit, men inte helt. De ska även förlora lite av sin glans.

Ta ut kakorna och låt dem svalna en kort stund på plåten för att sedan svalna vidare på galler eller liknande. Det kan vara svårt att veta när de är färdiga då de knappast ändrar färg, men man blir bättre ju oftare man bakar dessa eftersom det handlar om att lära känna sin ugn. Man kan givetvis låta dem stå längre men då blir de verkligen kex. För seghetens skull får man gissa sig fram lite. Men det ska vara runt 10 minuter.

Servera dem gärna varma. Blir de kalla, eller om de kyls ner, så är det möjligt att värma upp dem igen i en mikrovågsugn. Men värm dem inte för länge för choklad smälter som sagt. Hoppas det blir riktigt smarrigt!

DSC_0010-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *