Mat, Recept

Piroger

Piroger är fyllda bröd. Det är en rysk rätt som vuxit sig stor i Europa. Mamma brukade ofta göra dem när jag var liten och under förra veckan när jag saknade henne extra mycket passade jag på att göra några piroger. De blev så goda så jag kände för mig att dela med mig av mitt recept. Man kan såklart variera fyllningen men standarden är att ha någon form av färs i dem i alla fall.

Ingredienser:

  • Pizzadeg (gör den hur du vill)
  • Chilipeppar (går att skippa om det blir för starkt)
  • Kokt potatis
  • Färs
  • Morot
  • Tomatpuré
  • Hackad lök eller lökpulver
  • Olivolja
  • Valfria kryddor
  • Ägg till pensling

Börja med att förbereda alla ingredienser. Gör en pizzadeg, spelar ingen roll vilken. Själv brukar jag göra en med bakpulver så jag slipper vänta på att det ska jäsa. Hacka pepparn i små bitar, så små som möjligt och riv moroten. Mosa potatisarna lite lätt men se till så att det finns några bitar i moset. Blanda ihop tomatpurén med färsen. Om det är fryst färs, tina den lite.

DSC_0013

Blanda ihop kryddorna, färsen, den rivna moroten, chilin och potatisen i en bunke. Ringla över lite olja och rör om men se till så att det inte faller i för mycket olja. Det ska bli en grynig och relativt torr blandning. Sätt sedan ugnen på 225 grader.

DSC_0014

Kavla ut degen så tunt som möjligt. Skär sedan ut cirklar ur den som är lite större än en handflata. Ett bra tips är att lägga en liten skål på degen och skära runt den.

DSC_0015

Häll lite fyllning på varje cirkel. Vik sedan ihop dem till halvmånar. Försöker fyllningen smita ut så tryck in den igen och pressa ihop kanterna på degen.

DSC_0016

Pensla varje pirog med ett lätt uppvispat ägg så att de får en glansig yta. Ställ sedan in pirogerna i mitten av ugnen. Det brukar ta tio minuter för mig men man ska ta ut dem då de fått en brun yta. Låt dem sedan svalna innan de serveras. Barnsligt gott! Hoppas det smakar bra!

DSC_0018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *