Desserter, Recept

Banan- och jordgubbstårta

Varje nyårsafton brukar jag och min käraste baka en tårta tillsammans för att fira vår årsdag. Jag var ju bortrest under nyår och kunde därför inte redigera bilder i tid. Men jag tog kort under tiden medan jag bakade och har därför ett recept på den tårtan vi skapade. Detta är min egen tårta som härstammar från mina idéer. Därför blir detta ett väldigt unikt recept då det inte kan finnas någon annanstans.

Denna tårta är en hög sådan på fyra lager och innehåller jordgubbar och bananer. Mina tårtbottnar är ungefär 15 cm i diameter, vilket ger plats för åtta jordgubbar på toppen – alltså åtta bitar. Idén med tårtans upplägg är att varje jordgubbe på toppen representerar en portion.

Ingredienser:

  • 4 tårtbottnar (färdig eller baka egen med hjälp av sockerkaksrecept)
  • 2 små bananer eller 1 stor
  • 1 paket färska jordgubbar
  • 5 dl vispad grädde
  • 3 msk kakao

Börja med att placera första tårtbotten på en fin tallrik. Det går bra med färdigköpt men vi bakade våra själva. Vi använde oss utav sockerkaksrecept. För att få det extra fruktigt tryckte vi i lite blåbär i smeten också.

DSC_0173

Täck den första botten med skivad banan. Placera dem på ett sätt som täcker så mycket som möjligt. Det gör inget om vissa hamnar på varandra, men försök få en jämn höjd på lagret.

DSC_0174

Täck bananlagret med ett tunt skikt av grädde. Tänk på att det kan vara svårt att bre ut grädden då man ibland kan slita upp bananerna. Jag rekommenderar att använda en smörkniv försiktigt och en gaffel för att hålla nere de bananer som försöker följa med kniven. Släng sedan på nästa tårtbotten på gräddlagret. Precis som det förra lagret så ska detta också täckas med frukt, men denna gång skivade jordgubbar. Tänk på att spara några jordgubbar till toppen. Har du samma storlek på din tårta som jag hade så ska du lägga undan åtta stycken.

DSC_0175

Täck jordgubbslagret med ett tunt skikt av grädde. Släng sedan på tredje tårtbotten. Denna ska täckas med skivad banan, precis som det första lagret. Täck sedan dem med grädde, precis som de tidigare två lagren.

DSC_0176

Lägg på sista tårtbotten på det hela som ett lock. Försök att knuffa lite lätt på alla skivor så att de står så rakt som möjligt. Var försiktig med frukten emellan. Om det behövs så ska de tryckas in ordentligt med gaffel ifall de sticker ut lite.

DSC_0182

Täck allt med grädde. Använd en smörkniv för att få det så jämnt som möjligt. En slickepott går bra också men då behöver man vara rätt skicklig för de böjer sig så lätt.

DSC_0183

Strö kakao på toppen av tårtan för lite chokladsmak. Det går givetvis att ha det runt hela tårtan men då blir det krångligare. Ett annat tips är även att blanda kakao med grädden så har man chokladgrädde i hela tårtan.

Spritsa sedan små cirklar av grädde på toppen, en för varje jordgubbe. Tryck sedan lite lätt ner en jordgubbe i varje cirkel. Torka sedan av tallrikens kanter så det ser fint ut.

DSC_0190

För att visa hur hög tårtan är tog jag en bild i profil också. Det kan vara bra att veta att höjden på tårtan gör det väldigt svårt att skära ut den första biten ur den. Ett tips är att ha en person som skär och en som håller två matknivar runt biten så den inte tippar över.

DSC_0191

Tårtan är väldigt romantisk men även ganska somrig och passar därför utmärkt till flera dagar. Den ska förvaras svalt, gärna i kylskåp, men inte för långt in i kylskåpet. Grädde håller inte särskilt länge och därför bör tårtan konsumeras inom max tre dagar.

Hoppas ni älskar den lika mycket som jag gör!

DSC_0192

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *