Mat, Recept

Thailändsk röd currygryta

Thailändsk mat är alltid en höjdare, speciellt i Sverige då det etablerats väldigt väl här. Personligen faller detta kök mig i smaken, men det är ändå inte något som äts ofta. Främst för att det är brist på restauranger i närheten och det är onödigt att åka någonstans enbart för en måltid, men också för att det är relativt dyrt att laga mat ur denna kulinariska kultur. Fast ibland kan man ändå unna sig något gott, och det var precis det vi gjorde. För någon dag sedan kände jag mig sugen på något traditionellt thailändskt och bestämde mig för att springa till närmaste ICA för att införskaffa de ingredienser som behövdes. Det fick bli något enkelt men ändå typiskt för Thailand, så jag lagade en thailändsk röd currygryta. Den är snarlik en panang men ändå lite annorlunda då den saknar citrongräs.

Ingredienser:

  • Quorn bitar
  • Valfria wokgrönsaker
  • Röd currypasta
  • Ingefära (färsk eller pulver)
  • Chili (färsk eller pulver)
  • Saft från lime eller citron
  • Kokosmjölk

Stek quorn och grönsaker lite lätt i matfett i någon stor stekpanna. Börja på hög värme men sänk så fort det börjar fräsa och täck med lock. Rör om då och då så att det inte bränns vid.

DSC_0015

När allt är varmt och stekt igenom så ska kryddorna tillsättas, d.v.s. röd currypasta, ingefära och chili. Tänk på att röd currypasta kan vara rätt stark. Vill man undvika att sitta under kranen så kan man strunta i chili. Jag brukar använda en halv burk chilipasta för fyra portioner, vilket motsvarar tre överfulla teskedar.

När kryddorna tillsatts, rör om ordentligt så att allt blandas väl. Undvik stora klumpar av currypasta. Omrörningen är nödvändig i och med att allt kommer skvätta åt alla håll om man försöker få bort klumparna senare.

DSC_0016

När allt blandats, häll i kokosmjölk. Vi använde oss utav en lättare variant, men det spelar ingen roll vilken man använder. Båda smakar likadant, men den fetare blir nog krämigare lätt. Har man den lätta varianten får det puttra en stund.

Häll även i en skvätt saft från en citron eller lime. För den som vill ge sig på lite finare ingredienser så kan man även ha klippt citrongräs i för den ultimata thailändska smaken. Men det struntade jag i.

DSC_0017

När det börjar småputtra lite, låt grytan stå i några minuter till. Sen är det bara att servera med ris till. Tradition hävdar att jasminris är det bästa till thailändska rätter, men parboiled funkar lika bra. Hoppas det blir gott!

DSC_0019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *