Desserter, Recept

Kanelbullar

Vem gillar inte kanelbullar? Det är ett av de mest svenska bakverken som finns och passar varje fikastund. Då en tenta väntade mig idag ville jag unna mig något gott kvällen innan och det fick bli just kanelbullar. Detta bakverk bakas hos mig rätt ofta, men första gången igår i min nuvarande bostad. Anledningen till detta är att min far är väldigt förtjust i detta bakverk, men helt hopplös på att baka. Så flera helger har spenderats hemma hos honom framför hans ugn. Men nu är det min ugn, och jag tänkte att det var dags att dela med sig av detta klassiska recept. I och med att jag kan medge att jag är rätt erfaren så har jag slutat göra de vanliga rullade bullarna. I mitt recept gör jag snäckor, men det går givetvis att forma dem på annat sätt.

Ingredienser:

 • 100 g margarin
 • 5 dl mjölk
 • 1 paket röd jäst
 • 2 dl socker
 • 2 tsk malen kardemumma
 • ½ tsk salt
 • 14 dl mjöl (mer eller mindre)
 • 150 g mjukt margarin
 • 3 msk kanel
 • 1 ägg
 • Pärlsocker

Smält 100 g margarin i en kastrull. Medan det smälter, smula jästen i en stor bunke. När margarinet är smält ska mjölken ner i samma kastrull. Rör om tills det är fingervarmt (jämför med mittenläget på kökskranen).

DSC_0001

Häll en skvätt av vätskan i bunken med jäst i. Rör om tills jästen lösts upp. Därefter ska resten av vätskan i. Tillsätt även hälften av sockret (1 dl), kardemumman och saltet. Rör om till en väldigt tunn smet.

DSC_0002

Tillsätt mjöl, lite i taget. Jag brukar lägga i 3 dl i taget. När 9 dl har tillsatts är det bra att ta 1 dl i taget efteråt, utifall man inte behöver hela den mängd som ingår bland ingredienserna. Tänk på att knåda eftersom redskap blir svåra att använda då det blir tyngre att röra om ju mer mjöl som tillsätts. Men har man möjligheten så går det bra med en bakmaskin.

DSC_0003

Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa i en halvtimme. Under tiden ska smörkrämen förberedas.

Blanda det mjuka margarinet, resten av sockret och kanelen i en bunke. Rör om ordentligt tills det blir mjukt och lätt att bre, ungefär som smörgåsmargarin.

DSC_0007

När degen jäst färdigt, dela den i fyra delar och släng upp den ena på ett mjölat bakbord. Om du saknar bakbord precis som jag gör så går det bra med bakplåtspapper på en platt yta. Kavla ut degen så den blir 1 cm tjock ungefär. Bred ut en fjärdedel av smörkrämen på den platta degen.

DSC_0009

Vik ihop degen i mitten så att den blir någorlunda symmetrisk. Skär sedan åtta strimlor ur den med en degskrapa eller en kniv.

DSC_0010

Ta varje strimla i båda ändarna, dra i dem lite lätt så biten töjs. Skruva sedan strimlan så mycket som möjligt. Ringla sedan runt den kring ett finger. Lyft sedan av “ringen” från fingret, tryck i den sista biten av strimlan i hålet som bildats där fingret var. Detta är det krångliga med att göra snäckor!

DSC_0011

Jag använde mig av muffinsformar, men vanligt bakplåtspapper går bra det med. Ställ bullarna på plåten och upprepa processen tills hela degen använts. Låt varje plåt jäsa i en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader medan det jäser.

När bullarna jäst färdigt, pensla varje bulle med ägg. Det går även bra att pensla med mjölk för de som gillar fettsnåla varianter. Garnera med pärlsocker. Sen är det bara att ställa in plåtarna i mitten av ugnen, en i taget i ungefär åtta minuter. De ska bli bruna.

DSC_0012

Ta sedan ut dem och låt dem svalna på plåten en kvart. Sen är de redo att serveras. Ha gärna något svart te till.

DSC_0013

Hoppas det blir gott!

DSC_0014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *