Mat, Recept

Tamagoyaki

Dagens inlägg handlar om något de flesta av mina vänner lär känna igen i alla fall. I anime när karaktärer öppnar upp deras “bento” lunchlådor brukar man oftast få skåda gyllene omelettrullar. Dessa kallas tamagoyaki och är söta omeletter som oftast ingår i de flesta japaners lunchlådor. Ibland kan de innehålla vissa bladgrönsaker också. Tyvärr är de lite svåra att få till, men den som lagar mat ofta bör inte ha några problem med dem. Jag gjorde en traditionell japansk lunch häromdagen och bestämde mig för att dela upp den i två recept. Det första blir det jag skriver om idag, just tamagoyaki. Min innehöll spenat, men det är något man kan utesluta. Traditionell tamagoyaki görs i en rektangulär stekpanna, men sådana är rätt sällsynta i Sverige. De få som finns på Cervera kostar över 1400 kr, vilket känns lite överflödigt om man enbart ska steka ägg i den då och då. Så jag steker min omelett i en vanlig rund stekpanna. Skillnaden blir att ändarna av rullen blir lite mindre fina, men det smakar lika gott ändå!

Ingredienser för en rulle:

  • 4 ägg
  • 1 tsk vinäger
  • 2 tsk sirap eller socker
  • 1 tsk soja
  • ½ dl bladspenat (om man vill)

Vispa ihop alla ingredienser i en liten bunke till en jämn smet. Tänk på att om du har fryst spenat så ska den tinas först. Tinar man spenaten i mikrovågsugn så kan den vara varm och då bör den svalna innan den läggs ner bland äggen. Undvik varma ingredienser i smeten!

DSC_0003

Värm upp lite olja i en stekpanna till medelvärme. Det får absolut inte vara på högsta temperatur! Använd ett decilitermått för att dosera ägg. Häll en deciliter i stekpannan och sprid ut det. Vänta tills det stelnar och lyft försiktigt på ena kanten av omeletten och rulla den mot den andra. Lämna en bit orullad i ena änden så att den kan fästa med mer ägg. Knuffa rullen nedåt mot botten av stekpannan. Häll i lite mer olja och ytterligare en deciliter smet. Se till så att smeten fäster vid änden av den redan rullade biten.

DSC_0004

Det är en svår process. Men japaner gillar deras pilliga maträtter då estetik och upplägg betyder mycket för dem. Har man en snygg lunchlåda så får man rätt bra uppmärksamhet och trevliga komplimanger. Hur som helst, upprepa processen tills du använt hela smeten.

När du är på den sista biten så ska hela omeletten rullas. Alltså behövs ingen extra bit som sticker ut. Bara rulla ihop omeletten och låt den stå på värmen någon kort stund så att det fäster och rullen sluts.

DSC_0005

Skiva rullen i jämna bitar. Placera dem sedan snyggt på någon tallrik. Låt tamagoyakin svalna lite innan den serveras. Poängen med en japansk bento är att den kan ätas kall så det mesta som finns där i har svalnat under dagen. Hoppas ni gillar det!

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *