Mat, Recept

Onigiri (risbollar)

Här kommer den andra delen ur min senaste japanska lunch som tidigare nämnts. Den första delen var tamagoyaki. Den andra är onigiri – traditionella japanska risbollar. Dessa bollar är precis vad titeln föreslår. De är bollar formade utav ris och de innehåller någon slags fyllning. Ibland kommer de utan fyllning, men då har de oftast någon slags topping ovanpå. Vanligaste garneringen för risbollar är en bit nori – rostad sjögräs.

Detta är något som säljs i alla japanska butiker. Det är väldigt populärt att ta med sig onigiri i sin matsäck, eller i sin lunchlåda. Barn älskar dem och det sägs att det är ett rent nöje att förbereda dem. Själv anser jag att de inte är så värst roliga att göra när man gjort dem ett flertal gånger. Men de är goda och väldigt mättande. För de som vill prova japansk mat för första gången men inte vågar ge sig på något allt för främmande så är detta något väldigt milt och enkelt, perfekt för nybörjare som vill ge sig på något nytt.

Ingredienser:

  • Sushiris
  • Nori
  • Valfri fyllning

Det första som ska göras är att förbereda sushiriset. I och med att det finns olika märken med olika kvalitet så rekommenderas det att tillaga riset enligt paketets instruktioner. Det är oftast rätt enkelt eftersom man bara ska skölja riset, låta det stå i kallt vatten ett tag, och sedan koka upp det. Men riset är färdigt när det är mjukt och väldigt klibbigt. Låt det färdiga sushiriset svalna till en temperatur som är lagom att hantera med händerna.

DSC_0002

Därefter ska fyllningen förberedas. Man kan smygstarta medan riset svalnar.

Det finns olika sorters fyllningar för risbollar. Man kan ha söta saker, såsom plommon i dem (väldigt populärt i Japan), men även mer matiga ingredienser. Jag brukar ha antingen spenat eller bönor i. Spenaten steker jag i svartpeppar och sojasås. Bönorna brukar jag mosa lite lätt och steka i sojasås, vitlökspulver och ingefära. Det är bönfyllningen som syns på bilden nedanför.

DSC_0001

När fyllningarna är förberedda och riset har svalnat så är det dags att forma bollarna. De som är mer vana vid japanskt ris eller klibbigt ris överhuvudtaget vet att professionella kockar enbart formar med händerna som de doppat i saltvatten för att inget ska fastna. Men jag antar att det finns många nybörjare som läser detta och kommer därför ge er den enklare varianten.

Klipp upp ett ark plastfolie och lägg det på någon platt yta. Släng sedan upp en skopa ris på arket och platta till det så gott som möjligt. Lägg sedan lite fyllning i mitten av riset, så som på bilden nedan.

DSC_0008

Vik sedan upp kanterna på plastfolien och snurra ihop dem. Forma innehållet i “påsen” till en boll. Vill man så kan man prova andra former då onigiri kommer i ett flertal olika former. Det finns runda, triangulära och avlånga varianter.

DSC_0009

Vik upp folien igen så att arket kan användas igen. Avlägsna risbollen och tryck ihop den lite till om det finns små sprickor i den. Sist så ska bollen lindas in i lite nori. Vill man så kan man klippa ut roliga figurer ur arket och göra ansikten på bollarna, men jag valde att vara lite mer traditionell.

Servera genast, annars ställ in i kylskåp. Men kom ihåg att bollarna bör ätas samma dag som de gjorts, annars förlorar riset sin konsistens. Har de stått i kylskåp ett tag så ska de tinas en stund så de inte är helt kalla innan servering. Hoppas detta uppskattas!

DSC_0010

Bilden ovanför är hela den japanska lunchen jag hade häromdagen. Den andra rätten som syns är tamagoyaki.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *