Desserter, Recept

Björnbärsglass med choklad

Något som kanske inte syns på sidan är att en av mina stora passioner i livet är glass. Denna delikata dessert kommer i så ofantligt många smaker och varianter – en för varje stund. Det är något man inte kan få nog av. Tråkigt nog är det inte så hälsosamt heller, och jag äter det några gånger i månaden trots allt. Så jag bestämde mig för att skaffa en glassmaskin och göra min egen glass eftersom jag på så sätt kan bestämma hur onyttig min glass kan vara och slippa tillsatser.

DSC_0006

Det går givetvis bra att göra glass utan maskinen, men då får man ha tålamod och vispa ordentligt, samt ta ut den ur frysen innan den är färdig för att röra om minst en gång varje halvtimme i ett par timmar. Det tålamodet har inte jag så jag köpte mig en maskin. Enligt recensioner ska detta vara en av de bättre maskinerna vilket förvånade mig för den kostade endast 199 kr! Vilket kap! Den var ganska tung, men ändå lätthanterlig. Man tar loss alla delar, ställer in den stora frysskålen (den svarta skålen) i frysen i minst 8 timmar men jag har den i frysen hela tiden så att jag kan göra glass när jag vill. Sen är det bara att ta ut den, koppla in de övriga delarna och köra igång den när man har ingredienser.

Den glass som kommer ut ur maskinen är dock ganska mjuk, ungefär lite fastare än mjukglass. Så vill man ha den mer fasta formen som traditionell glass har kan man bara hälla över glassen i en låda och ställa in i frysen ungefär två timmar. Så för mig var det kalas. Den första smaken jag provade var björnbär så det blir givetvis ett recept på det.

Ingredienser:

  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ask björnbär (ungefär 125 g)
  • 2 rader blockchoklad av valfri färg
  • Garnering: Hackade hasselnötter och våffelstrut

Rör ihop socker och mjölk i en skål. Rör om till sockret löst sig.

DSC_0001

Skölj och mosa bären. Det bästa är att köra allt i en mixer, men vill man ha lite fruktbitar så är det bra att mosa manuellt.

DSC_0002

Sila av bären för att få bort kärnor, eller låt dem vara kvar – vilket som! Släng i de mosade bären i mjölken. Tillsätt grädde och vaniljsocker och rör ihop det hela till en lila smet.

DSC_0003

Sätt igång glassmaskinen och häll i ingredienserna genom maskinens öppning. Annars ställ in i frysen och ta ut ofta för att röra om så att luft kommer in i smeten. Används glassmaskin ska glassen vara där i tills den fått en tjock konsistens som liknar mjukglass. Detta tar ungefär tjugo minuter beroende på vilken maskin man har.

DSC_0007

Häll upp glassen i en form som tål att frysas. Använd gärna en lång form så att man kan forma kulor av glassen om man har tillgång till en glasskopa. Täck formen och ställ in i frysen i minst två timmar.

DSC_0008

Tio minuter innan glassen ska serveras, förbered ett vattenbad för blockchokladen. Smält den helt så att det blir en slags chokladsås.

DSC_0009

Placera så många glasskulor som önskas på en tallrik. Häll lite smält choklad mellan kulorna. Det kan hända att chokladen glider av glassen. Strö sedan över hackade hasselnötter som garnering. Tryck en våffelstrut på en av kulorna för en modern effekt och känsla.

DSC_0011

Servera så fort som möjligt eftersom chokladen kommer stelna i kontakt med glassen och bli rätt hård. Hoppas ni älskar glassen lika mycket som jag gör!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *