Desserter, Recept

Pannkakor

Pannkakor är nog något som alla älskar. Har aldrig stött på någon som tackat nej till en pannkaka. Själv anser jag dem vara alldeles utsökta och lämpliga både som dessert och middag. Men då de är vanligast som dessert kommer jag placera dem bland mina desserter.

I och med att denna rätt är så vanlig känns det lite fånigt att skriva ett recept om dem, men jag har fått lära mig att det finns flera hundra sätt att göra dem på. Så det här är hur jag steker pannkakor. Mina är lövtunna och därför får man väldigt många pannkakor av denna sats. Men gör man dem tjockare blir det färre men stektiden blir avsevärt längre. Så även om du kan steka pannkakor – här kommer min variant som kanske kan vara något nytt för dig.

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 ½ dl mjölk
  • 2 msk margarin

Vispa ihop äggen och vattnet i en medelstor bunke.

DSC_0001

Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vill man ha en lite sötare variant kan man även lägga i en tesked socker och en tesked vaniljsocker. Men jag är van vid sockerfria pannkakor då jag är uppväxt med en diabetiker i familjen.

DSC_0002

Smält en liten bit av margarinet i en stor stekpanna. När det är helt smält är stekpannan varm. Häll i en skopa smet och lyft på pannan. Sprid ut smeten i en cirkel i stekpannan så fort som möjligt. Försök att verkligen sprida ut smeten så att du får en så tunn pannkaka som möjligt. Ställ sedan tillbaka stekpannan på plattan.

DSC_0004

Jag brukar steka pannkakorna på något mellan medelvärme och hög värme. Men ungefär 30 sekunder är stektiden för den första sidan. När du kan sticka en stekspade under pannkakan utan att den går sönder eller känns för smetig så ska den vändas. Den som är skicklig kan ju skaka på stekpannan tills kakan lossnar och kasta den i luften utan redskap. Själv är jag ingen våghals och föredrar därför min kära stekspade.

DSC_0005

När pannkakan vänts ska den inte stekas så länge; bara hälften av tiden som den första sidan tog eftersom den redan är genomvarm. Man kan prova sig fram lite. I och med att de är tunna kan de lätt få krispiga kanter. Jag älskar sådana kanter, men vill man inte ha dem gäller det att vara kvick. Glöm inte heller bort att smälta mer margarin i stekpannan då och då. Det ska alltid finnas matfett i pannan.

Servera pannkakorna på hög med något gott. Annars kan man äta dem som de är. Jag älskar att ha jordgubbar till, medan min pojkvän gillar citronsaft och socker på sina.

DSC_0006

Hoppas ni gillar min variant. Dela gärna med er av era!

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *