Desserter, Recept

Mint chocolate chip glass

Mintsmak i glass är faktiskt något man inte ser här i Sverige. Det kan hända att denna smak kan vara som ett frågetecken för de flesta svenskar, men i många andra delar av Europa är det en standardsmak. Man kan köpa päronglass överallt i detta land, och precis som den smaken är något alla kan identifiera så är mint chocolate chip en sådan i övriga Europa. Det är en klassiker i Storbritannien och råkar även vara min pojkväns favoritsmak. Själv har jag endast provat de fabriksgjorda varianterna då jag befunnit mig utomlands och tyvärr föll de mig inte i smaken. Men nu när möjligheten att göra en egen version fanns tänkte jag att det var värt att prova igen eftersom hemgjort alltid är annorlunda. Och jag hade rätt! Den hemgjorda versionen var helt fantastisk och nu älskar jag denna smak. Pepparmintsmaken ger en härligt frisk känsla medan chokladen är ljuvlig och lite smått hård. Sen känns glassen extra kall också p.g.a. den innehåller mint, så man äter inte så mycket av den och därför håller den länge!

Ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 ½ tsk pepparmintsarom
  • Grön hushållsfärg
  • 3 rader blockchoklad (ungefär 75 g)

Grovhacka blockchokladen i bitar. Vänd sedan på kniven för att finhacka. Ställ sedan undan chokladen då den ska användas sist.

DSC_0002

Blanda alla ingredienser förutom chokladen i en liten bunke. Rör runt tills allt blandats ordentligt och sockret lösts upp. Angående hushållsfärgen så anser jag att det räcker då smeten blivit svagt grön. Två droppar eller tre blir lagom. Tänk också på att lusläsa innehållsförteckningen på färgen. Karmin är rätt vanligt i hushållsfärger och det är inte vegetariskt! Vi köpte Dr. Oetkers färg, och deras gröna är lyckligt nog vegetarisk.

DSC_0003

Sätt igång glassmaskinen och häll i smeten genom öppningen. Det tar ungefär 8 minuter innan smeten blir en aning fastare.

DSC_0004

När glassen nästan är färdig, häll i chokladen och låt maskinen hålla på tills glassen är helt färdig. Häll sedan upp den mjuka glassen i en skål och ställ in i frysen i minst två timmar före servering.

DSC_0005

När glassen stelnat ordentligt är det bara att servera den som den är eller i strut.

DSC_0015

Hoppas ni uppskattar denna friska smak, även om den är ovanlig!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *