Desserter, Drycker, Recept

Varm choklad

O’boy kan bli otroligt tråkigt i längden då det känns så fabriksproducerat. Samtidigt faller inte hemgjord chokladmjölk mig i smaken, speciellt inte den varma varianten eftersom det alltid bildas en tunn hinna ovanpå som får mig att tappa aptiten helt. Men den som serveras på caféer och restauranger är underbar. Den är aromatisk och väldigt len i smaken. Dessutom brukar det aldrig dyka upp någon motbjudande hinna ovanpå dem. Då jag nyligen införskaffat mig ett par riktigt stora och höga muggar som är lämpliga för heta drycker man oftast köper på café tyckte jag att varm choklad var det som muggarna fick invigas med. Den varma chokladen jag gör är baserad på ett recept som en kock delat med sig av på en caféinvigning för ett bra tag sen. Han fick nog inte göra det, men jag tog det, ändrade om lite, och nu är detta receptet som jag alltid utgår ifrån. Detta recept ger två riktigt stora portioner. Vill man ha lite mindre får man utgå ifrån halva receptet. Men nu ville jag endast fylla mina muggar som rymmer nästan en halv liter, ungefär lika mycket som en mellanläsk på snabbmatsrestaurang gör.

Ingredienser för två riktigt stora eller fyra normalstora muggar:

  • 8 dl mjölk
  • 75 g ljus eller mörk blockchoklad (ungefär 3 rader)
  • 1 msk kakao
  • 1 ½ msk socker
  • Garnering: vispad grädde och 1 – 2 tsk kakao

Häll i mjölk, blockchoklad, kakao och socker i en kastrull och sätt igång plattan. Rör om under tiden.

DSC_0009

När det börjar bildas ånga, men mjölken inte börjat koka än, sänk värmen till det lägsta läget och rör om ordentligt så att alla ingredienser löses upp och blandas. Se till så att blockchokladen smälter och inte lämnar klumpar. Sockret ska vara upplöst och kakaon ska inte bilda klumpar. Jag rekommenderar en liten ballongvisp, väldigt liten; de finns att köpa på t.ex. Lagerhaus. De är smidiga för områden då man ska vispa men inte vill skvätta ner.

DSC_0010

När drycken blivit jämn och ett vitt skumlager börjar synas, som på bilden ovan, så är den varma chokladen färdig. Häll upp den i valfria muggar, men höga sådana ger den typiska cafékänslan. Spritsa på lite vispad grädde (finns att köpa i sprejflaska för de som inte vill köpa ett helt paket för att endast använda tre matskedar). Toppa med lite kakaopulver på grädden.

DSC_0012

Kom ihåg att den varma chokladen avser själva drycken. Garneringen kan uteslutas helt om man vill. Men personligen gillar jag grädden för den smälter och bildar ett härligt chokladskum. Sen slipper man den där irriterande hinnan också. Fast vill man vara nyttig så rekommenderas inte grädde. Även sockret i själva receptet kan uteslutas. Det viktigaste är att blanda kakao och blockchoklad för det är det man betalar för när man köper detta ute!

Hoppas ni har det lika mysigt som jag har det när jag dricker min varma choklad!

DSC_0014

1 reaktion på ”Varm choklad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *