Mat, Recept

Komala kari

Här får ni en liten kurs i bengaliska – “komala kari” betyder “mild curry”. Detta är en gryta som passar bäst till ris eller sydasiatiskt bröd. Mamma har alltid gjort god sydasiatisk mat till mig under min uppväxt. Men tyvärr blir det problematiskt för mig om maten är för stark för det ger mig ont i magen. Riktigt het mat har aldrig varit min grej. Min duktiga mamma har därför alltid gjort mildare grytor åt mig, och dessa kallas något som börjar på ordet “komala”, beroende på vilken huvudingrediens man har. Dagens recept är en currygryta som är väldigt mild och len. Den är enkel att laga och tar inte så lång tid. Den är något för alla som är nybörjare gällande indisk mat då den har en lite västerländsk känsla p.g.a. dess krämighet.

Ingredienser:

 • 150 g quornbitar
 • 2 dl ärter, majs och paprika
 • 1 grönsaksbuljong
 • 2 dl vatten
 • 1 1/4 dl turkisk yoghurt eller matlagningsgrädde
 • 1 ½ tsk orientalisk curry
 • ½ tsk garam masala
 • 1 msk lökpulver eller en liten hackad gul lök
 • 1 krm cayennepeppar
 • 1 krm gurkmeja
 • 1 krm malen koriander

Det kan verka som en lång ingredienslista men det mesta är kryddor. Och för de som följer sidan rätt ofta så kanske ni märkt att jag har måttsatt listan. Detta beror på att jag försöker tydliggöra mått nuförtiden då jag faktiskt håller på att samla mina recept inför ett eventuellt boktryckeri. Men detta gäller endast vissa recept. Jag utgår fortfarande efter magkänsla när det gäller det mesta. Då detta är en mild rätt som är lämplig för nybörjare har jag anpassat receptet så att det blir så enkelt som möjligt.

Hur som helst. Börja med att steka upp quorn och grönsaker i lite olja i en stekpanna. Används färsk lök ska den i nu. Täck gärna med ett lock och låt det stekas på svag värme så att inget bränns men allt blir varmt. När det verkar klart, tillsätt en buljongtärning och 2 dl vatten.

DSC_0001

Rör om tills buljongen löst upp sig och vätskan börjar småputtra. Tillsätt därefter alla kryddor. Rör om och låt det puttra på svag värme så att grönsakerna och quornbitarna absorberar alla aromer.

DSC_0002

Tillsätt sist yoghurten eller grädden. Båda ger grytan samma konsistens men yoghurten kan uppfattas en aning syrligare. Man kan givetvis slippa detta med en gnutta honung eller sirap. Men traditionella sydasiater gillar den friska smaken av yoghurt då den anses påminna folket om rikedom.

Om grytan verkar för tjock kan man tillsätta lite vatten för att späda ut den, men försiktigheten ska finnas eftersom en tunn gryta inte är lika lätt att äta om man serverar detta med bröd.

DSC_0003

Rör om och låt grytan puttra ett tag. Rör om lite då och då för att slippa en hinna ovanpå ytan. Det räcker med att grytan puttrar i ett par minuter. Sen är det bara att servera! Ris eller bröd är det bästa som passar. De asiatiska alternativen är basmatiris, jasminris, roti, chapati eller naan bröd. Men det går givetvis bra med andra typer av ris.

Hoppas denna aromatiska upplevelse uppskattas!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *