Mat, Recept

Bolognese

Bolognese, eller köttfärssås som det även kallas på svenska, är otroligt populärt i stora delar av Europa – speciellt i Sverige. Det är en rätt som förekom ofta på min matsedel då jag gick i grundskolan (vegetarisk variant såklart). Även hemma lagades denna rätt flitigt. Det är en väldigt enkel rätt som tar mindre än 20 minuter att förbereda. Den kan ha få ingredienser men även väldigt många beroende på hurdan smak man har. Här kommer i alla fall ett grundrecept på bolognese som man kan koka ihop rätt snabbt. Då krossade tomater tillsätts kan man slänga i valfria grönsaker om man vill!

Ingredienser:

  • 150 g sojafärs
  • ½ gul lök eller ½ msk lökpulver
  • 1 pressad vitlöksklyfta eller 1 krm vitlökspulver
  • 1 ½ dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten plus lite till
  • 1 tsk persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar

Fräs färs och lökar i lite matfett i en stekpanna. Rör om lite då och då så att det inte bränns. Färsen ska få färg.

DSC_0001

Tillsätt resten av ingredienserna då färsen frästs färdigt. Om såsen är för torr är det bara att tillsätta mer vatten. Personligen föredrar jag mindre rinniga varianter. Vill man kan man krydda mer än de mått jag angivit. Man kan även ha i lite chilipeppar för en mer aromatisk upplevelse.

DSC_0002

Låt såsen puttra en stund tills den får den konsistens som önskas. Därefter är det bara att servera den med valfri typ av pasta, men gärna spaghetti eller tagliatelle. Som man säger på italienska – buon appetito!

DSC_0003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *