Desserter, Recept

Snickerskakor

De flesta vet nog vad Snickers är, men det är få som känner till snickerskakor. Dessa kakor har egentligen ingenting med Snickers att göra. Det enda som förknippar dem med varandra är deras jordnötiga smaker. Snickerskakan är en krispig kaka som är lite smått seg. Den är en av mina favoritdesserter och jag tror aldrig att jag kommer tröttna på detta mirakel. Det bästa med kakan är att en bit är väldigt jobbig att tugga så man blir mätt och trött rätt snabbt. Så den håller länge! Och man kan göra en snålare variant av receptet om man vill också eftersom sirap kan bytas ut mot honung (skulle dock rekommendera en liten gnutta sirap i alla fall då honung faktiskt kan ändra smaken markant). Denna sötsak behöver inte gräddas. Det är något man kyler ner helt enkelt.

Ingredienser:

  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokosflingor
  • 350 g jordnötssmör (en hel burk)
  • 10 dl corn flakes (osötade)
  • 200 g ljus blockchoklad eller mjölkchoklad (1 paket)

Värm sirap och socker i en stor kastrull. Tänk på att det inte ska koka. Rör om under uppvärmningen så att sockret löses upp. När det börjar småryka så ska kastrullen bort från plattan.

DSC_0004

Häll i jordnötssmör, vaniljsocker och kokosflingor i smeten och rör om. Den varma sirapen ska få jordnötssmöret att bli rinnigt och det ska fortfarande vara en smet i kastrullen. För att undvika klumpar så anser jag att det är enklast att lägga i en ingrediens i taget och röra om efter varje tillsättning.

DSC_0005

Krossa corn flakes så att de bildar flingor som nästan är lika små som korn. Häll därefter i dem i smeten och rör om. Det ska vara en rätt tjock deg nästan, ungefär som en färs. Fyll en form med blandningen och platta till ordentligt. Jämna ut i kanter och se till så att kakan är lika hög överallt. Slickepotten är din bästa vän!

DSC_0006

Ställ in formen i kylskåp i en halvtimme. Smält därefter chokladen i vattenbad. Se till så att inget vatten berör chokladen. Detta uppnås enklast genom att ha en skål som är större än kastrullen och att ha fläkten till spisen igång.

DSC_0007

Bred ut den smälta chokladen på den kylda kakan. Jämna ut först så att det täcker allt. Därefter kan man om man vill, göra tjusiga mönster med slickepotten då dessa stannar kvar på kakan.

DSC_0009

Ställ in kakan i kylen i en timme. Ta sedan ut den och skär i bitar. Ställ sedan in kakan igen. Anledningen till att det är bra att ta ut kakan för att skära upp bitarna är att blockchoklad kan bli rätt hård när den är kall och då blir bitarna inte så snygga för chokladen bryts istället. Men när kakan fått stå i kylskåp i ungefär två timmar så är den redo för servering.

DSC_0012

Servera gärna med kaffe till. Sötman från kakan kompletterar bitterheten i kaffet på ett magiskt sätt. Hoppas ni älskar dessa kakor lika mycket som jag gör! Kan ju säga att dessa slår Snickers med hästlängder!

DSC_0011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *