Mat, Recept

Svampsås med grönt

Nu när det är så mycket sötsaker som dyker upp här kanske det vore bra med lite variation. Därför blir dagens inlägg ett recept på vanlig husmanskost. Då svamp är något jag aldrig tröttnar på så fick det bli en svampsås med grönt. I detta fall syftar “grönt” på purjolök och ärtor. Vill man så kan man givetvis utesluta dem och ha detta som en vanlig svampsås till t.ex. potatis och något mer. Men jag har i lite grönt i min eftersom jag har pasta till. Notera att detta är en väldigt billig rätt och är därför bra för en students plånbok. Dessutom är den ganska nyttig p.g.a. allt det gröna.

Ingredienser:

  • 4 medelstora svampar
  • 10 cm purjolök (skivad)
  • 3/4 dl ärtor
  • ½ hackad gul lök eller ½ msk lökpulver
  • 1 dl vatten
  • ½ buljongtärning
  • 1½ dl matgrädde
  • 2 tsk sojasås
  • 1 krm svartpeppar

Stek svampar, purjolök, ärtor och lök i lite matfett i en stekpanna. Jag använder mig utav champinjoner på bilderna.

DSC_0001

Släng i resten av ingredienserna då svamparna fått lite färg och allt annat nästan är färdigstekt. Mer vatten kan tillsättas om det blir för tjockt. Alternativt kan man ha i mindre grädde för en smalare sås, men då behövs kanske lite redning. Vi använder “Milda Mat Extra” eftersom den endast har en fetthalt på 4%, ungefär lika mycket som i röd mjölk.

Rör om i stekpannan och låt såsen sjuda några minuter. Rör om lite då och då för att undvika att en hinna bildas på ytan.

DSC_0002

Servera med nykokt pasta. Men det går även bra att ha såsen som en vanlig sås till potatis och något stekt till.

DSC_0004

Hoppas ni gillar denna billiga, smala och relativt nyttiga rätt!

DSC_0003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *