Desserter, Recept

Chokladsufflé

Sufflé är ett franskt bakverk som är äggbaserat. Namnet i sig antyder explosion, eller att svälla upp. Och det är just vad denna dessert gör då den är i ugn. Chokladsufflé var något som stod på mitt kakfat under Alla hjärtans dag. Det är inte min favoritdessert men den är ju så lyxig så när man vill imponera så är detta lämpligt. Min kära hade aldrig ätit dessa förr så jag passade på att göra några. Tänk på att en sats gör 6 stycken och dessa ska man äta omedelbart. Så om man vill går det bra med halva receptet. Färdiggräddad sufflé kan nog frysas in och återuppvärmas i ugn men det är inget jag rekommenderar. Gör därför så många som ska ätas. Spara inte smeten för den förlorar sin textur väldigt snabbt om man låter den stå. Och det är nog dessa saker som gör sufflé till en lyxig dessert.

Ingredienser:

 • 1 dl vispgrädde
 • 100 g blockchoklad (½ paket ungefär)
 • ½ krm salt
 • 3 ägg
 • 2 msk strösocker
 • Margarin och socker till formarna

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra varje suffléform med lite margarin. Lägg i ungefär en tesked socker i varje och cirkla runt så att det fäster i margarinet – ungefär som när man har ströbröd i en kakform.

DSC_0018

Koka upp grädden i en kastrull. När det börjar småbubbla, flytta på kastrullen och häll i chokladen i bitar.

DSC_0019

Rör om så att chokladen smälter och det blir en jämn smet. Häll därefter i saltet. Dela på äggen i äggulor och äggvitor. Lägg äggvitorna i en mindre bunke och äggulorna i chokladsmeten. Rör om lite lätt i chokladsmeten.

DSC_0020

Vispa ihop en marängsmet med äggvitor och socker. Elvisp är det bästa verktyget men det går givetvis för hand också om man besitter den styrkan. En marängsmet är vitt och hårt. Det ska gå att vända uppochner på bunken utan att något faller ut.

DSC_0021

Vänd ner marängsmeten i chokladsmeten försiktigt. Rör om lite långsamt. Det är viktigt att luftbubblorna i marängsmeten inte slås ut medan man rör. Vispa inte! Få ihop det till en jämn smet.

DSC_0022

Fördela smeten i suffléformar. Kom ihåg att sufflé sväller upp och därför ska en kant lämnas kvar på varje form.

DSC_0023

Ställ in formarna i mitten av ugnen i ungefär 11 minuter. Ta sedan ut dem och ställ dem på ett galler så att formarna kan svalna lite men inte för mycket. Förbered under tiden några goda bär att ha till. Sen är det bara att servera dessa skummiga desserter. Kom ihåg att de endast är goda då de är varma. Hoppas ni gillar dem!

DSC_0025

2 reaktioner på ”Chokladsufflé

 1. Följde detta recept. Men bytte blockchokladen mot lindts mörka choklad med karamell och tillsatte äkta vaniljstång i uppkoket.
  Vi hade detta som dessert på nyår.
  Aldrig hört så myt ”mmmmm!”
  Roligt!
  Jag serverade hemmagjord vaniljglass till där hälften av grädden bytts ut mot philadelphiaost. Magiskt gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *