Mat, Recept

Currygryta med cashewnötter

Min mamma ger mig alldeles för mycket nötter. Varenda besök avslutas med minst ett kilo nötter. Dessa påsar brukar ligga på hög i mitt skafferi på en hylla dedicerad till dem. Men ibland används nötterna faktiskt till riktigt goda saker. Dagens inlägg handlar om en currygryta med cashewnötter som brukar tillagas lite då och då. Det är en gryta med inspiration ifrån Thailand, men jag skulle nog inte kalla den thailändsk då det mest är en inspiration. Men detta är en god sydlig gryta som passar utmärkt till jasminris.

Ingredienser:

 • 300 g sojabitar
 • 1 morot
 • 15 cm av en purjolök
 • 1 näve fryst broccoli
 • 3 msk curry
 • 1 krm gurkmeja
 • ½ citron (saften)
 • 1 burk lätt kokosmjölk
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 tsk basilika
 • 1 tsk ingefära
 • 1 krm salt
 • 1 dl cashewnötter

Börja med att skära moroten i bitar eller skivor. Skiva sedan purjolöken. Stek purjolök, morot, sojabitar och broccoli i lite olja i en stor stekpanna eller gryta.

DSC_0005

När allt är genomstekt och varmt ska resten av ingredienserna förutom nötterna ner i stekpannan. Låt allt sjuda på svag värme. Behövs mer vätska är det bara att tillsätta lite vatten. Låt grytan puttra några minuter.

DSC_0006

Stäng av plattan när grytan är färdig. Låt grytan stå på spisen i några minuter till. Tillsätt sist cashewnötterna precis innan servering så de bevarar sin krispiga konsistens. Rör om lite lätt och servera sedan till jasminris. Smaklig måltid!

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *