Desserter, Recept

Kladdmuffins

När man kombinerar kladdkaka med muffins får man något som jag valt att kalla “kladdmuffins”. Det är vanlig kladdkaka som gjorts i muffinsform. De som älskar den krispiga kanten kakan brukar få kommer uppskatta detta bakverk rätt mycket då det är fokus på kanten. Det enda tråkiga med dem är att de är rätt svåra att få ur bakformarna. Men, det är också därför de ska kylas ner rejält innan de serveras. Vi valde att ha dessa på vårt kakfat under Alla hjärtans dag, och de försvann rätt fort.

Ingredienser:

  • 100 g margarin
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • Eventuellt vispgrädde och strössel till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Det första som ska göras efter det är att smälta margarinet i en kastrull. Medan margarinet smälter, vispa ihop ägg och socker till en fluffig smet i en bunke.

DSC_0008

Släng i vaniljsocker, salt, bakpulver och kakao i smeten och fortsätt vispa. Det ska bli en jämn smet.

DSC_0009

Allra sist ska vetemjölet och det smälta margarinet i. Vispa ihop allt till en jämn och någorlunda tjock smet.

DSC_0010

Fyll muffinsformar med smeten. Jag använde en muffinsplåt som har plats för 12 stycken muffins och det blev alldeles lagom.

DSC_0011

Ställ in plåten i ugnen i ungefär 10 minuter. Ta sedan ut muffinsen och låt dem svalna.

DSC_0013

När de har svalnat så kommer mitten av varje muffins att sjunka ner lite vilket är typiskt för kladdmuffins. Ställ sedan in plåten i kylskåp i minst två timmar (annars fastnar muffinsen i formen när man ska äta). Vill man ha dem som de är vid det här laget så är de klara. Men jag vill givetvis garnera mina.

DSC_0014

Garnera gärna med spritsad vispgrädde eftersom det oftast är grädde man äter till kladdkaka. Men det går såklart bra med andra sorters garneringar som t.ex. smörkräm eller dylikt. Toppa med lite fint strössel. Sen är det klart! Tänk på att inte garnera alla muffins, utan enbart så många som ska ätas. Garnerade kladdmuffins (de med grädde på i alla fall) bör inte stå ute för länge, och inte heller i kylskåp. Nakna kladdmuffins kan stå i kylen i en vecka däremot.

Hoppas ni älskar dessa!

DSC_0024

2 reaktioner på ”Kladdmuffins

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *