Mat, Recept

Linsbiffar

Mitt recept på linsbiffar är ett utav de första inläggen som skrevs här. I och med det kände jag att det var dags för det inlägget att uppdateras lite eftersom jag ändrat på en del. Det är mitt populäraste recept bland mina vänner och det som spridits runt mest. Därför förtjänar receptet inte bara en uppdatering utan ett helt nytt inlägg. Jag har tagit bort det gamla så detta ersätter det.

Linsbiffar är billiga och funkar perfekt i slutet på månaden då man försöker få ihop ekonomin. Det är nyttigt och passar till allt. Man kan äta dessa varma men även kalla. De kan ersätta burgare men även användas i sallader eller i wraps. Låt fantasin flöda!

Ingredienser (ger 6 stora biffar eller 12 mindre):

  • 2 dl röda linser
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong
  • ½ dl eller 2 kulor spenat (fryst hackad spenat kommer i form av kulor)
  • Valfria kryddor (jag använder lökpulver, paprika, gurkmeja och vitlökspulver)
  • 1 riven morot
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd

Koka upp linserna i buljong och vatten. När vattnet fått färg och börjar bli krämigare ska spenaten och kryddorna tillsättas.

DSC_0001

När linserna är klara, vilket tar ungefär 10 minuter (ta bort kastrullen från plattan), så ska riven morot i. Rör om och släng i ett ägg. Rör om raskt så att ägget inte hinner koagulera. Tillsätt därefter ströbröd och rör ihop det hela till en slags färs. Är färsen fortfarande flytande så kan mer ströbröd tillsättas. För en nyttigare variant kan man byta ut en viss mängd av ströbrödet mot havregryn.

DSC_0002

Klicka ut lite färs i en stekpanna med lite matfett i. Stek på medelvärme. Forma biffarna med hjälp av en stekspade.

DSC_0003

Stek dem på varje sida i ungefär 4 minuter. De ska vara lite bruna. När de är färdiga kan de serveras direkt eller så kan man ställa undan dem för att svalna.

DSC_0004

Överblivna biffar kan förvaras i kylskåp några dagar. Jag rekommenderar inte frysning för att biffarna kan förlora sin konsistens vid uppvärmning då. Jag förvarade fyra biffar i kylskåpet och valde att servera två som burgare.

DSC_0006

Hoppas ni fortfarande uppskattar dessa läckra biffar. De är nyttiga, billiga och goda. Vad mer kan man önska sig?

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *