Mat, Recept

Gratinerad hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis finns bland mina recept i min receptsamling. Det är en riktigt höjdare till rätt och lagas ofta i vårt kök. Men bara själva potatisen i sig kan vara rätt tradig i längden, så jag har provat att variera olika sätt att tillaga detta på. En av dem är att gratinera potatisen. Sen så är bakpotatis något som uppskattas enormt. Så min idé var att kombinera gratäng, bakpotatis och hasselbackspotatis i en rätt. Med andra ord så är detta en gratinerad hasselbackspotatis med skalet kvar. Det är en ljuvlig rätt som har en krispig yta p.g.a. det rostade skalet, en krämig top eftersom det finns smält ost på och såklart en mjuk insida eftersom det är potatis. Denna rätt fungerar alldeles utmärkt till något stekt till eller en mixad sallad. Jag brukar äta detta till fetaostsallad. Tänk på att jag även har lite paprika på mina potatisar, men det kan man strunta i om man vill. Man kan ha annat där på också.

Ingredienser:

  • Potatis
  • Salt
  • Margarin
  • Finhackad paprika
  • Riven ost
  • Ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba därefter rent så många potatisar som önskas. Skåra dem sedan i skivor som inte går helt igenom (en stor sked hjälper). Sätt sedan varje potatis på en klick margarin vardera i en ugnsform. Strö lite salt över dem. Ställ in formen i ugnen i ungefär en halvtimme.

DSC_0001

Täck potatisarna med riven ost och paprika. Vill man få in lite ost i skårorna kan man ta en gaffel och sticka ner i varje fack för att vidga dem lite. Strö lite ströbröd på det hela.

DSC_0002

Ställ in formen i ugnen igen i ungefär en kvart. Ta sedan ut den för att låta potatisarna svalna. Stick gärna med en provsticka för att se om de är klara. Är de lite hårda i mitten ska de in några minuter till. Det är viktigt att man känner till hur ens ugn fungerar innan man gör dessa eftersom man kan riskera att bränna osten annars.

DSC_0004

Sen är det bara att servera. Hoppas ni gillar denna variant! På bilden nedanför syns potatisarna serverade med fetaostsallad som innehåller förutom fetaost även riven morot och majskorn.

DSC_0005

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *