Desserter, Recept

Morotstårta

Morotskaka är min absoluta favoritkaka. Då och då gillar jag att göra en tårtvariant av den för att vara lite extra lyxig. Och idag är just en av dessa dagar. Dagens agenda innehöll en tentamen som gick bättre än förväntat så jag ansåg att en tårta skulle sitta bra. Dessutom firar jag och min käraste 26 månader tillsammans. Vid varje månadsslut brukar vi mumsa med något lite finare och godare. Denna månad fick det bli en morotstårta. Detta är en lyxig morotstårta som istället för glasyr har en mjukostgarnering med kokos på. Notera att tårtan är väldigt liten. Den får plats på en assiett då den gräddades i en form som är 15 cm i diameter. Vill man så kan man göra en dubbel sats av receptet och få en superhög tårta – men då ska den ändå göras i två separata formar. Bara för att man har mer smet betyder det inte att mer går i formen för då blir det bränt på ytan och smet i mitten! Jag ber om ursäkt i förväg för antalet bilder. Jag har nyligen införskaffat nya filter till kameran och ville prova dem så det är väldigt många bilder idag.

Ingredienser:

 • 75 g smält margarin
 • 2 ägg
 • 3/4 dl socker
 • 3/4 dl ljust muscovadosocker
 • ½ tsk vaniljsocker
 • 1 ½ dl mjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 3/4 tsk bikarbonat
 • 1 tsk kanel
 • 1 krm kardemumma
 • 1 stor fint riven morot (ungefär 100 – 125 g)
 • 50 g rumsvarmt margarin
 • 200 g färskost (ungefär 1 bytta)
 • 1 1/4 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker (till glasyren)
 • 1 dl kokosflingor (går bra med mer eller mindre)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla därefter en form som är ungefär 15 cm i diameter. Annars blir tårtan lite väl platt.

DSC_0001

Vispa ägg, socker och muscovadosocker i en större bunke. Det ska bli ett ljust bubbligt skum. Elvisp underlättar väldigt mycket, speciellt en sådan med ballongvisp.

DSC_0003

Släng i det smälta margarinet och vaniljsockret och vispa lite till. Det ska fortfarande vara någorlunda skummigt.

DSC_0004

Släng i mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och kardemumma i smeten och vispa ihop till en slät smet. Har man inte elvisp rekommenderar jag att man tar alla torra ingredienser och lägger dem i en annan skål för att sedan sikta ner dem i smeten så man undviker klumpar.

DSC_0005

Sist men inte minst ska det viktigaste ner i smeten – morötterna. Vänd ner dem med en slickepott, vispa inte. Om man vill ha en ännu lyxigare variant av kakan kan man hacka ner lite valnötter också som ska i tillsammans med morötterna.

DSC_0006

Häll smeten i formen och ställ in den i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Glöm inte att testa med provsticka.

Medan kakan gräddas kan man göra glasyren. Det första steget är att vispa ihop det mjuka margarinet med färskosten. Det ska bli krämigt och gräddfärgat.

DSC_0007

Häll i florsockret och vaniljsockret och vispa ihop det till en slät och bredbar kräm. Vill man ha det mindre sött kan man ha i mindre florsocker, eller tvärtom.

DSC_0008

Ställ gärna in glasyren i kylskåpet så den blir fastare.

När kakan är färdig ska den tas ut och därefter måste den svalna en stund. När formen är sval nog att ta på så kan man försiktigt vända den uppochner och knacka lite lätt på toppen så att kakan lossnar. Det kan bli några små gula fläckar i botten eftersom formen mjölades istället för att bröas men det ska vara så. Såga igenom kakan i mitten med hjälp av en brödkniv så du får två tårtbottnar.

DSC_0009

Lägg den biten som var längst ner i formen nederst på ett fat eller liknande (vad du nu vill servera tårtan på). Bred ut en fjärdedel av glasyren på den skurna sidan av den.

DSC_0010

Lägg på toppen med den skurna sidan nedåt. Lägg sedan resten av glasyren på toppen av den.

DSC_0011

Bred ut glasyren på och runt hela tårtan. Paletter är väldigt bra till sånt här men en slickepott fungerar också. Strö sedan kokos på hela glasyren. Tycker man inte om det kan man givetvis göra tårtan utan det.

DSC_0013

Visst blev den fin?

DSC_0012

Skär upp i bitar och servera. Jag skulle säga att denna tårtan ger 8 bitar.

DSC_0018

Ett tips är att ha kaffe till. Det är supergott med en bitter dryck till en söt kaka.

DSC_0015

Gillar man morotskaka så är detta en riktig höjdare!

DSC_0016

Hoppas ni älskar denna tårta lika mycket (om inte mer) som jag gör!

DSC_0019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *