Mat, Recept

Svensk moussaka

Moussaka är en grekisk rätt som liknar en gratäng. Den är gjord på färs och oftast aubergine. Då det senare är en grönsak som inte förekommer så ofta i det svenska köket finns en svensk version av moussaka. De flesta som haft hemkunskap minns nog en variant av rätten som fanns i kursboken. Min svenska moussaka är lite mer avancerad än den från hemkunskapen och smakar väldigt gott om jag får säga så själv. Skillnaden mellan svensk och grekisk moussaka är att den svenska innehåller potatis. Men i princip så är färsen densamma. Den som gillar lasagne kommer definitivt tycka om moussaka då dessa rätter är identiska.

Ingredienser:

 • 700 – 1000 g potatis
 • 400 g sojafärs
 • 1 hackad gul lök eller 1 msk lökpulver
 • 1 pressad vitlöksklyfta eller 1 tsk vitlökspulver
 • 500 g krossade tomater
 • 4 dl vatten
 • 1 grönsaksbuljong
 • 4 kulor fryst hackad spenat
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk oregano
 • 1 dl tomater i bitar (ungefär 1 tomat eller en halv ask körsbärstomater)
 • 3 dl mjölk
 • 2 ½ msk mjöl
 • 150 g riven ost
 • 1 krm svartpeppar
 • ½ krm salt

Börja med att skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Dessa ska vara en halv centimeter tjocka ungefär, men inte för tunna. Sätt därefter ugnen på 200 grader.

DSC_0001

Bryn färsen, löken och vitlöken i en stor stekpanna. När det börjar fräsa, sätt ett lock på och sänk till låg värme så att inget bränns. När färsen fått lite färg ska krossade tomater och spenat tillsättas. Rör om lite.

DSC_0003

När spenaten lösts upp ifrån kulform ska lite vatten tillsättas samt en buljongtärning. Lägg även i paprikapulver och oregano. Rör om och vänta tills det börjar puttra. Tillsätt då lite tomater. Är man inte så värst förtjust i tomat kan man strunta i det, men krossade tomater måste ingå i receptet.

DSC_0006

Låt färsen småputtra på lägsta värme. Blir det för torrt kan man tillsätta lite vatten och röra om. Är det för mycket vatten kan den stå och puttra lite längre. Under tiden ska ostsåsen förberedas.

Vispa mjölet och en tredjedel av mjölken i en kastrull. När mjölet lösts upp helt ska resten av mjölken tillsättas. Låt det hela koka upp under omrörning så att inget bränns. När det börjar koka, stäng av plattan men ha kvar kastrullen där. Lägg i 1 dl riven ost i kastrullen (spara resten av osten), salt och svartpeppar. Fortsätt röra om till en slät ostsås.

DSC_0005

Nu är det bara att sätta ihop denna gratäng. Börja med att hälla i halva färssåsen i en ugnsform som rymmer 4 portioner. Täck sedan detta lager med hälften av potatisarna. Häll därefter halva ostsåsen på det hela. Upprepa processen en gång till med kvarvarande halvor av allt. Avsluta med att hälla resten av den rivna osten på toppen av rätten.

DSC_0007

Ställ in formen i ugnen i 45 minuter, eventuellt lite längre om potatisarna inte blir klara på den tiden. Det gäller att känna sin ugn och att skiva potatisarna rätt. Det är viktigt att försöka täcka potatisarna med så mycket vätska som möjligt då de kokar i det i ugnen.

Sen är det bara att servera. Notera att denna rätt bör svalna en stund före servering då tomaterna och potatisarna i den är brännheta. Vill man så kan man kyla ner kvarvarande portioner. Det räcker med att täcka formen med aluminiumfolie och ställa in i kylen. Det håller ett par dagar där. Sen går det att värma upp i mikro eller i ugn igen.

DSC_0008

Hoppas ni gillar denna svenska variant. För en grekisk variant är det bara att byta ut potatisen mot aubergine för de som föredrar ursprunget. Smaklig måltid!

DSC_0010

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *