Mat, Recept

Stekt äggris

Äggris är väldigt vanligt i Asien, speciellt i Kina. Det är kokt ris som man steker med grönsaker och ägg. I och med att äggen blandas så väl med de övriga ingredienserna försvinner konsistensen av dem men de finns ändå i rätten. Så detta är en rätt som man faktiskt kan servera till de som avskyr ägg. Hur som helst, vi råkar alltid ha ägg i kylskåpet, i alla fall de flesta dagar. Då och då när vi saknar ingredienser för en specifik rätt men har lite av allt möjligt brukar jag fixa en rätt där man helt enkelt slänger ihop det man har. Stekt äggris är just en av dem. Man kan alla möjliga grönsaker i, alla möjliga kryddor, och även lite sojakött (eller kött, fisk och fågel). Jag brukar göra min på färska grönsaker för de har ett tuggmotstånd som inte kan fås utav frysta grönsaker. Men det går givetvis bra med frysta också. I slutet brukar jag även strö över lite riven ost för en smått krämig känsla, men det kan såklart uteslutas. En annan sak värd att notera är att detta är en väldigt nyttig rätt. Beroende på hur mycket grönsaker man har i kan detta bli en väldigt kalorifattig måltid!

Ingredienser:

  • 1 grönsaksbuljong
  • 2 portioner ris
  • ½ liten rödlök
  • ½ liten paprika
  • 1 riven morot
  • 1 dl sockerärter (ungefär 50 g)
  • 2 krm dragon
  • 1 msk sojasås
  • 2 ägg
  • Eventuellt lite riven ost för garnering

Börja med att koka upp ris i buljongvatten. Tänk på att inte ha för mycket vatten eftersom syftet med min version av rätten är att riset ska absorbera smaken av buljong. Ha därför endast en halv liter vatten i kastrullen och en buljongtärning. Börjar det bli ont om vatten kan det tillsättas senare. Riset ska alltså inte silas!

Stek därefter lök och paprika i en stor stekpanna. När det börjar fräsa, sänk till medelvärme.

DSC_0007

Tillsätt övriga grönsaker då löken och paprikan är genomvarma. Rör om lite. Stek på låg värme så att sockerärterna bevarar sin krispiga yta.

DSC_0008

När riset är klart och har absorberat buljongvattnet (se till så att det inte bränner fast genom att röra om ofta då det börjar bli ont om vatten), tillsätt det i stekpannan. Häll även i resten av ingredienserna förutom osten. Rör om hela tiden så att äggen blandas ordentligt innan de börjar få en fastare form.

DSC_0009

När äggen är klara så är rätten färdig. Servera omedelbart och strö gärna lite riven ost på för en västerländsk känsla. Osten kan givetvis uteslutas. Om man vill kan rätten även kylas in några dagar i kylskåp, men den är inte lämplig för frys då äggen skulle förlora sin poäng i så fall.

Smaklig måltid!

DSC_0010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *