Desserter, Recept

Choklad- och kaffecupcakes

Här kommer något lyxigt och gott som man inte direkt bakar varje dag. Då vi hade besök förra veckan ville jag baka något fint. Under helgen i slutet av veckan fick vi även besök av en klient och därför passade jag på att baka något jag kunde bjuda både gästen och klienten. Det fick bli choklad- och kaffecupcakes. Dessa lyxiga bakverk kan vara lite svåra att göra men de är väldigt uppskattade. De är lite mer rika i smaken då de har en svag kaffesmak. Dessutom är de väldigt mäktiga då kakaon används generöst så man blir väldigt mätt på en cupcake. Jag tycker inte cupcakes är något alla kan baka. Man behöver ha tålamod och bra redskap. En sprits är ett måste och ha gärna en elvisp då det är otroligt jobbigt att vispa frosting för hand.

Ingredienser:

 • 75 g margarin
 • ½ tsk vaniljsocker
 • 3 dl mjöl
 • 1 dl kakao (till kakorna)
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 ½ dl socker
 • 1 ägg
 • 1 dl starkt kaffe (nybryggt)
 • 1 ½ dl mjölk
 • 200 g mörk blockchoklad
 • 300 g margarin (rumsvarmt)
 • 3 ½ dl florsocker
 • 1 ½ dl kakao (till frosting)
 • 2 msk starkt kaffe
 • ½ tsk vaniljessens eller vaniljsocker
 • Chokladströssel

Sätt ugnen på 175 grader. Placera 12 muffinsformar på en plåt, gärna en muffinsplåt. Smält därefter margarinet. Blanda vaniljsocker med det smälta margarinet och låt det svalna.

DSC_0021

Blanda mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver och kakao i en stor bunke. För att undvika klumpar är det bra att sikta ner ingredienserna.

DSC_0022

Vispa ägg och mjölk i en liten skål till en halvskummig substans.

DSC_0023

Häll nybryggt kaffe i det smälta men någorlunda avsvalnade margarinet.

DSC_0024

Häll margarinblandningen och mjölkblandningen i den stora bunken med de torra ingredienserna. Vispa samman det hela till en slät smet. Fyll därefter muffinsformarna med smet. Vill man att de ska bli runda på toppen och lika höga som formarna ska man fylla dem till 2/3. Fyller man formarna som jag gjorde, alltså helt och hållet, så blir kakorna svampformade. Man gör som man vill men vill man ha de mindre kakorna så kommer man behöva några fler muffinsformar. I alla fall om man har en muffinsform av samma storlek som min är i.

Ställ in plåten i nedre delen av ugnen i ungefär 20 minuter. Använd en provsticka för att se om de är klara.

DSC_0025

När muffinsen är klara ska de svalna. Det är viktigt att de inte är varma då frostingen ska på. Jag lät mina svalna i nästan tre timmar medan jag tog en långpromenad igenom Växjö. När jag kom hem igen började jag med frostingen.

När det är dags att göra frostingen är det första steget att smälta chokladen i vattenbad.

DSC_0026

När chokladen smält, ställ undan den och låt den svalna, men den får inte svalna så den stelnar. Under tiden den vilar ska det rumsvarma margarinet vispas fluffigt. En elvisp hjälper enormt mycket då margarin kan vara rätt trögt. Tillsätt florsocker och kakao till det fluffiga margarinet och vispa lite till så att allt blandas och blir klumpfritt.

DSC_0027

Häll i den smälta chokladen och vispa ihop allt till en bredbar kräm. Tillsätt sist två matskedar starkt kaffe (betoning på starkt) och lite vaniljessens eller vaniljsocker. Vispa tills allt är lent och smidigt.

DSC_0028

Fyll en spritspåse med frosting och virvla runt krämen i cirklar på de avsvalnade muffinsen. Tänk dig att det är en mjukglass och cirklarna blir mindre och mindre mot mitten. Toppa därefter med lite chokladströssel.

DSC_0029

Sen är det bara att servera! Visst är dessa bakverk vackra? Alla gäster uppskattade dem.

DSC_0034

Överblivna cupcakes kan förvaras i kylskåp. Tänk på att frostingen blir hård i kyla så ta ut dem en timme före servering så att det blir mjukt igen. Servera gärna i espressokoppar för att imponera med både dukning och smak!

Hoppas ni älskar dessa cupcakes. De som inte gillar kaffe behöver inte oroa sig då choklad är den dominanta smaken!

DSC_0033

Notering: Då jag samlar på olika typer av porslin tänkte jag att jag kan skriva om vissa som är intressanta. De espressokoppar som syns i de sista två bilderna i detta inlägg är ur Rörstrands serie “Mademoiselle Oiseau”. De är fortfarande tillgängliga på marknaden men inte länge till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *