Desserter, Recept

Chokladtårta med nötter

Vi har alltid ägg i kylskåpet. Oftast vet vi vad de ska användas till. Men ibland köps det alldeles på tok för många ägg och då blir det problematiskt när utgångsdatum nalkas. Denna vecka hade jag några ägg som var väldigt nära utgångsdatum och därför fick jag lite smått panik. Jag hatar att slänga mat. Jag tänkte att jag kanske kunde baka något. Så jag slängde ihop lite av vad vi hade för att bli av med äggen. Det blev en liten chokladtårta! Detta är mitt eget recept där jag har tagit delar av andra tårtor och skapat min egen så detta är ett genuint tårtrecept. Och jag kan lova er att den blev god!

Ingredienser:

 • 150 g margarin
 • 1 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 1 3/4 dl socker
 • 2 ½ dl vetemjöl
 • ½ dl kakao
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 100 g mörk blockchoklad
 • 1 dl jordnötssmör
 • 1 dl hasselnötskräm, t.ex. Nutella
 • ½ dl hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält därefter 100 g margarin i en kastrull. Spara 50 g av margarinet till senare. När margarinet smält, häll i mjölk i kastrullen och flytta den från värmen. Vispa lite lätt.

DSC_0001

Vispa ägg och socker i en relativt stor bunke.

DSC_0002

Blanda alla torra ingredienser (mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker) separat och häll sedan i äggblandningen. Häll även i margarinblandningen och vispa ihop till en len smet. Fördela sedan smeten jämnt i två stycken bakformar som är ungefär 15 cm i diameter. Ja, detta är en väldigt liten tårta.

DSC_0003 (2)

Ställ in formarna i ugnen i ungefär 25 minuter. Låt sedan kakorna svalna.

När kakorna svalnat, smält 50 g margarin tillsammans med 100 g blockchoklad i en kastrull. Rör ihop det till en trög sås och låt det sedan svalna. Det ska vara ljummet men det får inte stelna.

DSC_0004

Ta ut den första kakan och placera den på ett fat som du vill servera på. Bred jordnötssmör över hela kakan.

DSC_0005

Lägg på den andra kakan och bred Nutella längs kanterna så att man inte ser att det är två kakor. Detta kan vara lite svårt men har man en bra palett så ska det gå.

DSC_0006

Sist ska toppen dekoreras. Häll på den smälta chokladen som förmodligen blivit en slags kräm medan den svalnat. Bred ut den över hela toppen. Använd en palett för att putta ner vissa delar så det ser ut som att den droppar. Om den är lite rinnigare så gör den det av sig självt (den blir tunnare om man använder smör). Strö därefter hackade hasselnötter på toppen.

DSC_0009

Ställ gärna in tårtan i kylskåpet en stund före servering för då blir glasyren mindre glansig. Dessutom stelnar den lite vilket jag tycker är bättre. Sen är det bara att servera!

DSC_0008

Denna tårta är perfekt på fikabordet. Det är dock ingen festlig tårta så den lämpar sig inte på kalas eller liknande. Men annars är den underbar. Hoppas ni gillar den!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *