Mat, Recept

Örtig gräddsås

De flesta gillar väl gräddsås? Denna klassiska sås är en av många brunsåser i Sverige som konsumeras flitigt över hela landet. Den ingår i Sveriges signaturrätt – köttbullar med potatis, men kan givetvis ätas till mycket annat. Själv tycker jag att såsen är rätt tradig i längden så jag brukar ha i lite örter i den. Här kommer ett recept på hur jag tillreder min örtiga gräddsås.

Ingredienser:

  • 2 msk olja
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 buljongtärning
  • 1 1/4 dl matgrädde
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk dragon
  • ½ tsk persilja
  • 2 tsk sojasås

Vispa olja, mjölk och vetemjöl i en kastrull tillsätt en buljongtärning och mosa den. Försök att vispa in så mycket buljong som möjligt i såsen medan den är kall. Sätt därefter på värmen.

DSC_0001

När det börjar ryka lite lätt, tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en len sås. Om såsen är för tunn ska den sjuda tills rätt konsistens uppnås. Annars är den färdig!

DSC_0002 (2)

Servera gärna till något stekt med potatis till. På bild har jag Hälsans Köks sojafiléer, klyftpotatis och ångkokt broccoli till. Tyvärr syns inte filén under såsen men den finns där. Hoppas ni gillar den örtiga varianten! Notera att man kan byta ut buljong mot sky från stekpannan man steker i, men då blir det skysås som är en annan typ av brunsås.

DSC_0003 (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *