Desserter, Recept

Kokosgräddtårta

I slutet av varje månad firar vi att vi varit tillsammans ett visst antal månader. Det hela började ju vid nyårsafton 2012. Varje gång vi firar brukar vi (alltså jag, bara jag) baka något extra fint. Här är det jag som bakar och lagar mat medan min käresta får ta hand om disk och städ. Under Valborg blev det därför en kokosgräddtårta. Vi firade dock inte Valborg då det är en tradition jag inte vill stödja p.g.a. dess symbolik. Men kokosgräddtårtan däremot, den tackar jag inte nej till. Det är en tårta som innehåller tre lager sockerkaka med smak av kokos och är täckt med krämig kokosgrädde. Den är utmärkt att servera med frukt till – en riktigt tropisk sommargodbit!

Ingredienser:

  • 400 ml kokosmjölk (1 burk)
  • 125 g margarin
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 3/4 dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • ½ dl florsocker
  • 1 ½ dl kokosgrädde

Börja med att koka upp kokosmjölken i en kastrull. När det börjar koka ska värmen sänkas så att det sjuder. Syftet med detta är att man vill ha så lite kokosmjölk som möjligt men att smaken ska vara lika koncentrerad. Låt kokosmjölken sjuda i minst 20 minuter. Volymen ska helst vara halverad men 20 minuter räcker. Låt därefter kokosmjölken svalna.

DSC_0001

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa margarin och socker i en bunke tills det blir krämigt. Det är bra om margarinet är rumstempererat innan man börjar baka. Det går givetvis bra med smör också.

DSC_0002

Tillsätt äggen och vispa ihop allt till en len smet.

DSC_0003

Tillsätt kokosmjölken, mjöl och bakpulver till smeten. Tänk på att det är bra att blanda de torra ingredienserna separat och sikta ned dem i bunken för att undvika klumpar. Vispa ihop det hela till en len smet. Fördela sedan denna smet i tre formar (smorda och bröade), 15 cm i diameter. Har man större formar så går det bra med två eller en riktigt stor. Ställ sedan in dem i ugnen i ungefär 25 minuter, men börja kolla varje minut efter den stått där i 20 minuter med provsticka.

DSC_0004

Ta ut kakorna då de är klara och låt dem svalna helt och hållet. Under tiden de svalnar är det bra att börja med gräddblandningen.

Vispa vispgrädde och florsocker tills grädden tjocknar.

DSC_0005

Tillsätt kokosgrädde och vispa lite till men inte för länge för då skär sig de olika gräddtyperna.

Sätt sedan ihop tårtan genom att placera en botten på ett fat och sen ett lager grädde. Fortsätt så och när sista lagret är på så ska hela tårtan täckas med grädden.

DSC_0011

Om grädden är lite mjuk vilket jag föredrar för då är den godare, så kan det hända att kaklagren glider runt när det är grädde emellan. Ta därför någon slags pinne och stick igenom alla tårtbottnarna i mitten så den håller ihop. Ställ gärna in tårtan i kylen en stund före servering så grädden blir lite fastare.

DSC_0016

Sen är det bara att servera! Hoppas ni gillar denna tårta av sydliga smaker!

DSC_0015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *